”Deras inställning till allt är konstig”

Svenska succéproffsen till hård attack mot förbunds-
kaptenerna

1 av 2 | Foto: LENNART MÅNSSON/BILDBYRÅN
ryter till Marcus Lantz är en av fyra svenskar som gör succé i tyska Bundesligaklubben Rostock - och som nu går till hårt angrepp mot förbundskaptenerna. "De har inte ens ringt ett telefonsamtal" säger Lantz.
FOTBOLL

ROSTOCK

Här är staden som förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck måste ha missat på geografilektionerna. En nordtysk före detta öststad där det nu bor fyra väldigt bra svenska fotbollsspelare.

– Dom har inte ens ringt ett telefonsamtal. Ingenting, säger Marcus Lantz.

Bäste man på planen tillsammans med lagets målvakt Martin Pieckenhagen när Hansa Rostock säkrade nytt kontrakt med 1–0 över Energie Cottbus.

Innan Marcus Lantz blev utlandsproffs ansågs han vara ett av svensk fotbolls stora framtidsnamn. Nu totalsågar han förbundskaptenernas filosofi.

– Deras inställning till allt är konstig. Man tar ut 18-20 spelare till en skyddad verkstad. En klapp på axeln och fan vad kul att du är här. Du är inte här för att du är bra utan för att du är en bra kompis. Får du sitta på läktaren, så tjurar inte du för det – du tycker det är härligt.

Lantz har gjort en kanonsäsong

– Jag är inte den personen. Skulle jag komma till ett landslagsläger vill jag spela. Pär Zetterberg är väl samma personlighet och då gör man det enkelt för sig genom att inte ta ut honom, säger Marcus Lantz.

Han har gjort en kanonsäsong i år.

Andreas Jakobsson som var landslagsaktuell fram till att han lämnade Helsingborg har vuxit ut till en komplett libero.

Magnus Arvidsson har efter en skadefylld höst kommit upp i närheten av den nivå han höll i fjol när han gjorde nio mål under sin debutsäsong som Bundesligaproffs.

Peter Wibrån är som alltid en av lagets stöttepelare.

Fyra toppar i en av Europas bästa fotbollsligor – och inte ett landslagsuppdrag i år.

– Det är helkonstigt. Jag kan inte fatta det. Vi spelar ändå i en av Europas bästa ligor och vi är så gott som helt ordinarie allihop. Jag vill inte se ner på den svenska, danska eller norska ligan men jag tror inte att den håller samma klass som Bundesliga. Men i de ligorna är spelare aktuella hela tiden, säger Peter Wibrån.

”Man borde vara attraktiv”

– Man var mer aktuell när man spelade i allsvenskan men här är egentligen fyra spelare som borde vara aktuella. Spelar man ordinarie i Bundesliga borde man vara attraktiv och med i diskussionen. Det är bara att fortsätta och så kanske någon gång slår drömmen in, säger Andreas Jakobsson.

– I fjol gjorde jag nio mål i Bundesliga. För att vara första året i Bundesliga var det bra. I år har jag gjort fyra, men varit skadad ganska länge. Gör jag tio-tolv blir jag kanske aktuell igen, säger Magnus Arvidsson.

Alla är kritiska men mest kritisk är Marcus Lantz som i den form han visat i år och med den spelstil han har borde vara det perfekta alternativet till Stefan Schwarz som defensiv balansspelare.

– Ingen risk. Så länge som Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck är där blir det inga fler landskamper. Dom tyckte det var så jäkla bra att kunna ha med elva spelare från Skandinavien. Vill man inte utnyttja proffs som spelar ordinarie 30 omgångar i Bundesliga? Tycker man det är bättre att ha några som spelar i allsvenskan eller Danmark får man väl tycka det.

Hetare i HIF än Rostock

– Jocke Björklund får inte vara med för han spelar inte alla matcher i Valencia. Jag menar Jocke Björklund som tränar och spelar i Valencia jämfört med en mittback i allsvenskan – det är som natt och dag. Förbundskaptenernas inställning är helt fel.

Att Marcus Lantz själv spolades under det misslyckade halvåret i Torino kan han förstå, men knappast nu när toppmatcherna radats upp.

– När jag spelade i Helsingborg var jag het. Men det är kanske lite skillnad på att göra en bra match i Bundesliga mot att göra en jäkligt bra match i allsvenskan och dominera mot Elfsborg eller Häcken.

Frågan är om Lantz ens vill spela i landslaget efter Söderberg och Lagerbäcks spelidéer.

– Jag har inte sett alla landskamper, men det jag sett...tja, tycker dom det är okej, då orkar man inte kommentera det ens, säger Marcus Lantz.

Sportbladets Stefan Alfelt rankar Lagerbäcks & Söderbergs konstigaste petningar

Stefan Alfelt