Det är skillnad på uppladdning och uppladdning, kaptener…

FOTBOLL

Nästa måndag samlas svenska landslaget på Hotel Park på Karlavägen i Stockholm inför lördagens viktiga VM-kvalmatch mot Slovakien.

På tisdag klockan 12 tränar man för första gången på Råsunda. 20 spelare, två förbundskaptener plus en massa annat löst folk.

Samma dag vässar Slovakien formen i landskamp i Bremen mot Tyskland, rankat nia i världen.

Skillnad det!

Beskedet om den här träningslandskampen hade tydligen kommit alldeles innan Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck presenterade sin 20-mannatrupp till matcherna mot Slovakien och Moldavien, och det var så överraskande att de båda inte kunde svara på frågan om de tänkte använda system si eller system så i VM-kvalen.

Här måste man först studera Slovakien på plats i Bremen och konstatera om ryktet från deras 0-0-match mot Rumänien i Ploiesti i april verkligen stämde: att slovakerna nu spelar mer defensivt än tidigare och satsar på kontringar.

Ryktet stämmer kan jag berätta, och det är väl heller inte så konstigt om ett lag borta mot Rumänien väljer en sån taktik.

Inte heller konstigt om slovakerna skulle välja den taktiken borta mot Sverige.

Bra resultat av Slovakien mot duktiga Rumänien

Rumänien och Sverige är fortfarande två fotbollsländer som inger respekt, och i ett VM-kval ska man som bekant vinna hemma och spela oavgjort borta.

0-0 borta mot ett Rumänien med bland andra Stelea, Filipescu, två stycken Munteanu och Moldovan är väl inte så pjåkigt.

- Men kan det verkligen stämma att Tyskland spelar landskamp så nära inpå ett VM-kval? undrade Lasse Lagerbäck.

- Då är dom nog spellediga på lördag och spelar inte förrän på onsdag, försökte han.

Fel igen!

Tyskland möter Finland borta på lördag, Albanien borta på onsdag - och jag tror nog, Rudi Völler vet vad han gör.

Varför inte testa lirarna mot ett inhemskt lag?

Här hemma snackas det ofta om hur meningslösa träningslandskamper är, samtidigt som vi ojar oss över att spelare som Magnus Hedman i Coventry och Jocke Björklund i Valencia - vilken hämnd han fick då! - inte får spela utan bara träna.

Visst kan träningslandskamper ha sina avigsidor, men det är något annat att med en slutlig trupp spela en riktig match några dagar före viktiga matcherna.

Även om det bara är en träningsmatch så kommer det in ett helt annat inslag av prestige och oförberedda händelser att ta ställning till än detta tråkiga nötande av övningar på träning.

Faktiskt så har jag funderat över varför man inte just denna gång pasade på att lägga in en match av något slag för att kolla upp till exempel Magnus Hedmans status.

Inte match mot någon nation i världstoppen utan mot AIK eller Stockholms stadslag eller ett Presslag - uttaget av mej själv och några kolleger.

Låt Marcus Allbäck spela från start

En annan intressant skillnad på Sveriges och Tysklands uppladdningar inför mötena med Finland/Albanien resp. Slovakien/Moldavien är, att där Söderberg/Lagerbäck nominerat 20 man hade Rudi Völler tagit ut 23.

Om den svenska truppen är inte mycket att säga. Tids nog tid till det.

Min startelva (4-1-3-2): Magnus Hedman - Christoffer Andersson, Patrik Andersson, Olof Mellberg, Teddy Lucic (i brist på vänsterfotat alternativ) - Tobias Linderoth (i stället för Schwarz) - Magnus Svensson, Anders Svensson, Fredrik Ljungberg - Marcus Allbäck, Henrik Larsson.

U21-kapten Göransson spolade än en gång Bojan Djordjic.

Han får skylla sig själv. Bojans tid kommer ändå.

ARTIKELN HANDLAR OM