Beckham måste ha en skruv lös...

... och tänker Svennis släppa ut en mohikan som kapten?

FOTBOLL

LONDON

Sitter länge, länge och tittar på David Beckhams mohikanfrilla och tänker att pass upp nu, ta nu chansen att vara en modern och nytänkande och progressiv person och börja inte gnälla som en insnöad gubbe.

Man får väl se ut hur man vill i håret bara man kan spela fotboll?

Näej.

Det går inte.

Mannen måste ha en skruv lös.

Foto: ALLSPORT
MANCHESTERS MOHIKAN David Beckham klippte sig i mohikanfrisyr redan förra hösten. Då beordrade Unitedtränaren Alex Ferguson klippning. Nu när säsongen med United är slut passar Beckham på igen. Frågan är vad förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson gör inför landskampen mot Mexiko.

Ingen ska inbilla mig att David Beckham ställer sig framför spegeln på morgnarna och tittar på den där tuppkammen på skallen och tänker "wow, så här snygg i håret har jag aldrig varit".

Det handlar om nåt annat.

Exakt vad är det svårt att sätta fingret på, men Beckham är en märklig exhibitionist som inte nöjer sig med att vara jätteidol och superstjärna i fotboll - han måste utmärka sig på andra sätt också.

Går han inte omkring i sjalar på huvudet eller med sarong runt benen eller provar hustruns trosor så är det andra upptåg som provocerar. Rakar han inte huvudet trots att han har reklamkontrakt med en brylkräm så klipper han sig som en indiankrigare.

Jag har skrivit tidigare att det är synd om honom eftersom han utsätts för alla möjliga hot och dumheter av motståndarfans och olika knäppgökar, men det kanske är dags att ta tillbaka det.

Han väljer ju själv att ha det så.

Huvudfrågan (!) är förstås - och nu låter jag verkligen som en klassisk gnällgubbe - vad detta sänder för signaaaler (som det brukar heta).

Det är signaaalerna...

För mig och många andra är en mohikanfrisyr något som utstrålar hot och farlighet. Det är en klippning för folk som vill skrämmas.

Det är inte länge sen det var suspekt med tatueringar också, det var innan 14-åriga konfirmander kom med stora dödskallar på ryggen, och det fanns en tid då man tog omvägar bara man såg ett skinnhuvud.

Det är alltså möjligt att det bara är ovanan att se en mohikanfrilla på en vanligtvis snygg fotbollskille som gör att jag reagerar, men det är som sagt det här med signaaalerna.

David Beckham är faktiskt lagkapten för Englands fotbollslandslag.

Ni kan er historia med vandalism och terror och alla de huliganer som följer i det engelska landslagets spår. De behöver inte den minsta uppmuntran på den vägen. De behöver inte ha en hjälte och förebild med en typisk krigarfrisyr.

Beckham själv erkänner att han fick idén när han såg Robert De Niro spela Travis Bickle, en Vietnamveteran som blivit psykfall, i filmen Taxi Driver.

När De Niro ska förvandla sig själv till en riktigt ruggig typ skaffar han sig ett antal vapen och rakar sig en mohikanfrilla. Sen skrämmer han skiten ur folk.

Så Becks gjorde likadant inför Charity Shield-matchen mot Chelsea i höstas. Sir Alex Ferguson bara tittade iskallt på honom i omklädningsrummet och sa "du tänker väl raka av dig det där?"

Hans coach gjorde det mest av omtanke. Han ville inte att David skulle bli hånad av Chelseas fans.

Men Becks själv har inte förlåtit Ferguson, och när nu säsongen är över med United kom frillan tillbaka direkt.

Nu ligger bollen hos en viss Sven-Göran Eriksson.

Tänker den prydlige perfektionisten Eriksson, som har talat så vackert om hur de engelska spelarna ska uppträda som förebilder, släppa ut en mohikan som lagkapten i matcherna mot Mexiko och Grekland?

Svennis har talat mycket den senaste tiden om att det måste finnas ett avstånd, en respekt, mellan förbundskaptenen och spelarna. De får aldrig bli för nära vänner. Men känner jag honom rätt kommer han att säga så här nu:

- Det spelar ingen roll vilken frisyr David har, bara han är bra på plan.

Visst. Ungefär som om Dennis Rodman med ring i näsan skulle fått bära amerikanska flaggan på en OS-invigning.

För mig känns det fel. Det handlar om att representera ett land.

Jag tror engelska folket skulle uppskatta om du beordrar en klippning på Beckham, Svennis.

Peter Wennman