4 Kuggar – nu ska de föra oss till VM

"Viktigt med en stomme som vågar kliva fram"

FOTBOLL

Fotboll är ett lagspel.

Men somliga får naturligt mer ansvar än andra.

I kväll litar vi på fyra hörnstenar i det svenska lagbygget.

- Det är viktigt att ha en stomme som vågar kliva fram, säger Fredrik Ljungberg.

Foto: LARS ROSENGREN
Fantastiska fyran Magnus Hedman, Patrik Andersson, Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson - VM-jägare med rätt att sänka kvällens byte: Slovakien"

Lagkaptenen och försvarsjätten Patrik Andersson, är nybliven tysk ligavinnare och Champions Leaguemästare.

Mittfältsyrvädret Fredrik Ljungberg har varit en av Arsenals bästa spelare under slutet av säsongen.

Målkungen Henrik Larsson har en trippel, skytteligatiteln och en rad utmärkelser med sig i bagaget från Skottland.

Målvakten Magnus Hedman har en tuffare säsong bakom sig. Men hittills har inte petningen i klubblaget Coventry påverkat hans form i landslaget.

Tillsammans har de spelat 204 landskamper.

I kväll ska de visa vägen - den som leder mot Japan och Sydkorea.

"Vi gick bort oss i Slovakien"

- Rent taktiskt kan vi bidra. Vi kan få de som inte har varit med så länge att lugna ner sig lite. Vi får försöka klara tålamodet om spelet blir frustrerande, säger Fredrik Ljungberg.

- Min uppgift är att se till att alla är koncentrerade hela tiden. Nere i Slovakien gick vi bort oss vid flera hörnor så att de kunde kontra. Sånt får inte hända igen, säger Patrik Andersson.

- Det är helt klart positivt om de yngre kan se att de äldre ligger på en hög nivå. Det är medryckande. Men det ska inte vara en ursäkt att det finns nya spelare. Det gäller att alla tar för sig. Spelar man får man göra det jobb som krävs, fortsätter han.

Gladfotboll - om mattan håller

De är alla fyra medvetna om kritiken mot det svenska spelet tidigare i kvalet, om förväntningarna och om att det krävs en seger i kväll.

- Det kanske låter löjligt att skylla på yttre förhållanden. Men det har varit svårt att spela gladfotboll tidigare med tanke på underlaget. Vi får hoppas att mattan på Råsunda är bättre så vi kan rulla boll och underhålla publiken bättre, säger Henrik Larsson.

- Koncentrationen måste vara på topp även om vi dominerar spelet. Men det är svåra matcher. Mot länder som Italien och Frankrike vet man att det blir en bra fotbollsmatch, det är lag som vill spela boll och då blir det luckor och öppningar. Möter man ett lag som inte vill spela så kan det bli tätt och väldigt frustrerande, säger den spelglade Fredrik Ljungberg.

- Vi skapade en hel del målchanser i förra matchen, men vi släppte också till en del chanser. Jag tror att Slovakien överraskade oss lite senast, säger Magnus Hedman.

Hedmans sista ord

De är också alla fyra medvetna om att matchen i kväll måste sluta med en svensk seger.

Men innan ni slår er ner framför tv-apparaterna så vill Sveriges lagkapten ha ordet:

- Jag skulle bara vilja säga en sak till. Man kan gå ut och begära att Frankrike ska dominera matcher, de har de spelarna. Men när inte ens Tyskland eller England klarar av att dominera mot så kallade blåbärsnationer så tycker jag inte att man ska gå ut och säga att Sverige ska kunna göra det. Man måste vara lite realistisk.

Vi lyssnar.

Men räknar ändå med nyckelspelarna.

Hörnstenarna i det svenska lagbygget.

Petra Thorén