Förbundskaptenerna om...

... pressen inför matcherna och vikten av att ta poäng

FOTBOLL

Förbundskaptenerna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck tar inte ordet VM i sin mun.

Inte än.

För stunden har de bara en sak på sin gemensamma fotbollshjärna.

Slovakien.

- Det är nerv, en positiv utmaning, säger Söderberg inför kvällens ödesmatch.

Förbundskaptenerna om...

...pressen inför matcherna mot Slovakien och Moldavien:

Tommy: - Det här har vi upplevt tidigare. Vi pratar bara om Slovakien. Vi, ni, spelarna vet vad det handlar om. Det här är en situation som spelarna många gånger har upplevt i sina klubblag.

...vikten av att ta poäng.

Tommy: - Vi pratar inte om poäng. Vi pratar mer om hur vi ska försvara och anfalla. Spelets idé är att göra fler mål än motståndarna. Men hur?

...träningarna inför landskampen.

Tommy: - Det har varit mycket bra träningar med hög intensitet. Spelarna har svårt att hålla tillbaka. Det är ett drag som utmärker det här laget.

...Schwarz vara eller icke vara i startelvan.

Lars: - Det var en intressant fråga, men vi har bestämt att vi inte släpper laget före tävlingsmatcherna. Man kan alltid diskutera hur stor nytta man har av det, men det kan skapa en viss osäkerhet i motståndarlaget. Har vi chansen att få en promille eller procents fördel tar vi gärna den.

...konsten att hålla koll på alla proffs inför en viktig VM-kvalmatch.

Lars: - Live har vi varit på fyra-fem resor tillsammans, och så har vi haft många andra som har varit och tittat.

Tommy: - Vi har varit i England, Spanien, Italien, Tyskland...

Lars: - ...Danmark...

Tommy: - ...Danmark!

...skillnaden mellan EM- och VM-kvalen.

Lars: - Inför EM kändes det mer givet, både när det gäller trupp och startelva. Det känns som att dagens trupp är jämnare, och det är inte lika givet vilken startelva vi ska ha.

...nyckeln till framgång på Råsunda i dag.

Lars: - Att vi inte blir för offensiva så att vi åker dit på deras kontringar. Det är det absolut viktigaste. Sedan måste vi få till ett snabbare och bättre djupledsspel än när vi tidigare mött lag som backar hem. Då har vi blivit stillastående och statiska.

...Slovakiens träningsmatch mot Tyskland (0-2).

Lars: - De körde en striktare markering, framförallt på tyskarnas forwards, än vad de gjort tidigare. Om alla är friska är det definitivt två av dem som var borta mot Tyskland som kommer att starta mot oss, (Vladimir) Labant och (Attila) Pinte.

...chansen att få se en underhållande match.

Tommy: - Svårt att säga, men det finns många duktiga spelare i respektive lag. Det gör att det finns möjligheter. När vi spelade i Bratislava kom ett regnväder som gjorde planen tung. Det var mer kamp i den matchen.

Stefan Holm