Superettan lever

...och tre lag håller - även för allsvenskan

FOTBOLL

LANDSKRONA

Tittar vi bara på publiksiffrorna saknas naturligtvis fjolårets två giganter enormt mycket - men om vi däremot ser på underhållningsvärdet håller serien lika hög klass i år som i fjol.

Superettan lever - även utan Djurgården och Malmö FF.

Topplagen Mjällby, Kalmar, Landskrona och jättesensationen Gefle är definitivt sevärda lag.

Även om Gefle mest slår långbollar måste man beundra ett gäng om vänder 1-2 till 3-2 genom att släppa in från Östersund värvade backen Daniel Edfalk som anfallare och direkt få se honom göra avgörande målet mot Öster.

Precis som när han på ett 20 minuter långt inhopp i förra matchen gjorde två mål när toppkonkurrenten Mjällby besegrades med 3-0.

Gårdagens toppmatch Landskrona-Kalmar var precis lika underhållande som någon av de så kallade toppmatcher jag sett hittills i årets allsvenska.

Snyggt, Nannskog

Högt tempo. En del riktigt bra kombinationer - framförallt av Lasse Johansson och Håkan Lindqvist i Kalmar.

Två oerhört snygga mål av Daniel Nannskog. Ännu snyggare målvaktsräddningar av Mats Svensson i första halvlek och en del snygga av Jonas Sandkvist som efter paus fick gå in i Bois mål eftersom Svensson spydde blod i paus.

Säkert gick många av Landskronas supportrar hem från matchen och tyckte att deras favoriter haft en jäkla tur med tanke på Kalmars övertag i spel och i chanser men man får inte tänka så - för då glömmer man, eller nonchalerar, betydelsen av elfte mannen - målvakten.

Landskrona visade upp en fantastiskt bra målvakt före paus i Mats Svensson och en riktigt bra i Jonas Sandkvist i den andra halvleken.

Bois bredd avgör

Petter Wastå var heller inte dålig men han hade inte en chans på någon av Nannskogs avslutningar.

Landskrona och Kalmar kommer att slåss med Mjällby om seriesegern.

Det mest imponerande med Landskronas seger var förmodligen att Patrik Sundström satt skadad på läktaren och Håkan Söderstjerna samt Danijel Milovanovic småskadade var förpassade till avbytarbänken. Bredden avgör en så lång serie som superettan är.

Om tur respektive otur ska jämna ut sig över en lång serie bör kanske en varning utfärdas för IFK Malmö. Efter åtta matcher har "di gule" totalt bara legat under i tre av de 720 minuter man spelat i serien.

De sista minuterna av förlustmatchen på hemmaplan mot Café Opera är de enda som Malmö behövt jaga i men ändå är IFK bara ett mittenlag.

Tänk då på att Malmö tappat ledningen i slutminuten mot Gais, missat segern på självmål på stopptid mot Mjällby, hade ett skott som tog stolpe-stolpe-ut mot Kalmar och ett skott i ribbans undersida mot Öster.

Tre lag slåss om segern

Fast även med marginalerna på sin sida är det inte troligt att IFK Malmö hamnar i toppstriden av serien.

Landskrona, Mjällby och Kalmar håller samtliga allsvensk klass.

Det är jag säker på efter att ha sett Sundsvall, Trelleborg, Norrköping, Djurgården, Malmö, Örebro och Häcken i aktion.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM