Lugn, Sverige vinner alltid mot blåbärslag

FOTBOLL

GÖTEBORG

Varning, sa Bill. Underskattning, sa Bull.

Lite stillsamt undrar jag då: Hur ska man undgå att underskatta ett Moldavien som på de tre senaste EM- och VM-kvalen inte vunnit någon enda av 22 matcher och som i pågående kval inte gjort något mål, undantaget de två man kontrade in mot Makedonien i lördags?

Nej, underskattning är jag inte rädd för. Svårt nog blir det ändå mot en moldavisk köttmur.

Gärna mer - men tipset stannar vid 2-0!

Slutsuget är det nu på det senaste lördagsgodiset, den karamell som hade en sån behaglig eftersmak.

Nu är det allvar igen, och i kväll är det bara hårt arbete som gäller.

Skönt känns då att veta, att svenska fotbollsspelare inte är lagda för att underskatta mindre bemedlade nationer.

Moldavien ligger 102:a på Fifas senaste världsrankning - där Frankrike toppar, Montserrat är jumbo som nr 203 och de tre tätnationerna i vår VM-kvalgrupp intar platserna 21 (Sverige), 25 (Slovakien) och 29 (Turkiet).

26 av 27 blågula vinster

Jag har kollat svenska VM- och EM-kval mot den här typen av motstånd, och resultatet är entydigt: Sverige snubblar aldrig.

Av 27 kvalmatcher mot Albanien, Azerbajdzjan, Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Moldavien och Vitryssland har det blivit seger i 26.

Enda missen kom 1979 i den för kvalet betydelselösa 1-1-matchen mot Luxemburg borta.

Räkna med att dagens match kommer att se helt annorlunda ut jämfört med lördagens sprudlande show!

Medan Slovakien är en med Sverige fullt jämbördig motståndare, så kommer Moldavien hit enbart för att försvara den poäng man har från avspark och - om tillfälle gives - satsa på enstaka kontringar.

Det kommer att bli trångt på Moldaviens planhalva och knappast något utrymme för långa bollar bakom backlinjen för Henrik Larsson och Marcus Allbäck att löpa på.

Det gäller, som svenska fotbollstränare brukar säga, att få fart på bollen, och att ha det som på Tommy Söderberg-språk heter "bra vinklade dojor".

Alltså: inget långduttande i backlinjen, tack!

Och gå åt rätt håll, Tobias Linderoth, spela framåt!

Magstarkt är ordet

I skrivande stund är det oklart om den ömmande magmuskeln hindrar Fredrik Ljungberg från start och om Anders Svensson i så fall ersätter mitt på mitten.

Just denna detalj är knappast matchavgörande - därför förefaller det lite löjligt av den svenska ledningen att inte förse oss med någon magmuskelrapport kvällen före match.

Hemligt ska det vara, och Moldaviens förbundskapten Alexandr Matiura skulle ju kunna tänkas ändra taktik om han fick reda på att Fredrik Ljungberg inte spelar.

Sorry. Tänkte inte på det"

Moldavien vinner aldrig - senaste vinsten var 3-2 mot Georgien, november 1995 - men man släpper heller inte så många mål. Det blir två eller ett eller inget bakåt.

För att hitta en större förlust får vi gå bakåt till 4 juni 1999, då Tyskland i ett EM-kval hemma klappade till Moldavien med 6-1; Oliver Bierhoff gjorde tre av målen.

Moldavien målar borta

Det märkliga med Moldaviens egna mål är att åtta tillkommit på bortaplan, bara tre hemma i Chisinau.

Igor Oprea (två mot Finland), Sergej Clescenco (straff mot Polen), Ivan Testemitanu och Vladimir Gaidamasciuc (Nordirland), Oleg Sisjin (Tyskland) samt mot Makedonien i lördags Sergej Pogreban och Ruslan Barburos har gjort de åtta målen.

Förutom Barburos, som är avstängd efter en sista-minuten-varning för tröjryckning i lördags, finns samtliga målskyttar med i Alexander Matiuras 18-mannatrupp här i Göteborg.

Detta tyder säkert på något; jag vet bara inte vad.

Kanske på att det är Henrik Larssons tur att göra mål i dag"

Sverige vs blåbären - lättplockade poäng