Blågult laddar –för skrattmatch

Söderberg: Livet känns lättare nu

FOTBOLL

GÖTEBORG

Tommy Söderberg trivs på jobbet.

Förbundskaptenen njuter, så länge det roliga varar.

– Hade det gått dåligt i kvalet hade vi varit borta för länge sedan. Det är klart att livet känns lättare nu, säger han.

Foto: ANDERS DEROS
Nu leker livet för Tommy Söderberg.

I förra veckan var hans ögon trötta och ansträngda.

Nu är glimten tillbaka.

Lördagens seger mot Slovakien gav Tommy Söderberg lite andrum.

Han svarar inte på om han är lättad.

- Frågan är retorisk, säger han.

Jämför din känsla inför Moldavienmatchen, jämfört med känslan inför lördagens match?

- Inför Slovakien undrade jag var vi skulle stå. Matcherna i förra svängen mot Makedonien och Moldavien var bra resultatmässigt men inte spelmässigt. Nu fick vi ett svar mot Slovakien. Vi visade upp en fotboll som vi visste fanns inom laget men som vi inte hade fått fram riktigt.

Så du är gladare nu?

- Gladare och gladare. Det känns bra. Det känns just nu som att man har träffat rätt på spikhuvudet. Vi hittade en startelva som fungerade mycket bra. Många frågetecken blev utropstecken. Som Magnus Svensson, Niclas Alexandersson, Klebér Saarenpää, Marcus Allbäck.

Kraven är rättmätiga

Efter helgens seger kräver alla förstås att ni vinner med några mål OCH spelar bra?

- Det ska man göra efter det som vi visade upp. De kraven måste vi själva ha på oss. Det är ju det här som är roligt. Folk måste få ställa de kraven på oss, vi har visat att vi kan vara med i toppen i Europa.

Blir du besviken om ni inte presterar lika bra nu?

- Jag vet inte - jag är inte där ännu.

Så känslorna har inte börjat krypa på dig ännu?

- Nej, inte ännu. Man är så programmerad på den här dagen. Det är det som är sjukt, man är en robot, man kör hela tiden, va. I går när vi var ute på havet var det ingen som talade om klockan. Ibland behöver man andas ut lite.

Du har tidigare sagt att du längtar efter semester. Går du direkt efter matchen?

- Jag är dålig på att skriva reseräkningar, har inte gjort det sedan i januari. Jag skäms, jag är ekonomisidans skräck. Så jag måste till förbundet och fixa det. Sen så...

Ska du...?

- Baka bullar, fixa förrådet, se till att vi får ordning, åka på utflykter. Vi ska vara i Sverige hela tiden, vi är Sverigefreakar allihop. Vi ska åka till fjällen och en sväng till Västkusten.

Du och familjen?

- Ja med Marianne förstås och tjejerna ibland.

"Dåligt kval - då hade vi rykt"

Är tiden med familjen ett sätt att koppla bort den officiella rollen?

- Man har den här rollen en period, hur länge är kopplat till flera saker. Hade det gått dåligt i kvalet hade vi rykt. Så är det ju. Vi låg dåligt till i höstas, det kan man lugnt säga. Man kanske kommer till en dag då det känns tufft och man viker ner sig, men inte så länge vi orkar ge energi till spelarna. Sen är det vår arbetsgivare som bestämmer. Vi blir odugliga till slut. Hur många är det som får vara vinnare egentligen?

- Så det är klart att alla känner att livet är mycket lättare nu efter det här.

Petra Thorén