”Allt har klaffat”

Söderbergs bästa vecka som förbundskapten

FOTBOLL

GÖTEBORG

Tommy Söderbergs bästa vecka som förbundskapten.

- Allt har klaffat, säger han.

Foto: PETER WIDING
SEGERORGANISATÖRERNA De har varit hårt kritiserade. Men efter 8-0 på två matcher kan förbundskaptenerna Lagerbäck och Söderberg se tillbaka på deras mest framgångsrika vecka som ledare för svenska landslaget.

8-0 på två matcher, nya spelare och underhållande spel.

Som ansvarig för landslaget har han bara upplevt en liknande framgång tidigare. När Sverige tog det klivet till EM-slutspelet genom att besegra Luxemburg borta.

Då kände Söderberg bara tomhet.

Skratten och festen uteblev.

I går var det annorlunda.

- En sådan kväll. Först Azerbajdzjan, sedan Makedonien. 6-0 här, sommarlov och "Den blomstertid som kommer". Det är otroligt, säger Söderberg och ler brett.

Förklara varför det lossnat för landslaget både spel- och målmässigt nu?

- Det har känts att något är på gång. Det är många faktorer som spelat in.

- De unga spelarna har ersatt de skadade på ett fantastiskt sätt. Träningspassen har varit mycket bra. Gräsmattorna som golfgreener och vädret perfekt. Sedan har vi haft aktiviteter vid sidan om fotbollen som gett en mental kick. Som seglingen i måndags.

- Wow, vilken upplevelse!

Allt gick Sveriges väg

Vad är du mest nöjd med?

- En detalj är att våra fasta situationer har blivit bättre. Det var ju så vi fick första straffen. Jag är imponerad av hur orädda killar som Klebér Saarenpää, Tobias Linderoth, han var fantastisk igen, och Christoffer Andersson är, säger Söderberg.

Alla resultat gick Sveriges väg inför den tuffa veckan med två bortamatcher (Makedonien och Turkiet) i början av september.

- Nu har vi spetsläge och det gäller att inte släppa någon förbi oss.

- Vi kommer ligga på läger i Sverige så länge som möjligt inför de två matcherna. Flyga ner till Makedonien och sedan direkt till Turkiet. Jag hoppas på en del hjälp från Kennet. Han har sagt att det finns bra platser att ladda upp på.

Det kan räcka med 0-0 borta mot Turkiet för att säkra VM-platsen.

- Ja, men vi tänker aldrig så. Det är inget som passar svensk fotboll och de här spelarna, säger Söderberg.

Aldrig någon riktig semester

Vad gör du de närmaste dagarna?

- I morgon (läs i dag) åker vi in till förbundet och jobbar. Jag ska ringa Svarre (Stefan Schwarz). Sedan ska jag skriva mina reseräkningar som jag ligger så långt efter med...

Semester?

- Det får vi aldrig på riktigt. Ledigheten kommer i olika perioder. I månadsskiftet ska Lasse och jag vara med på en steg IV-utbildning i Halmstad. Sedan ska vi analysera matcherna och snacka med Göran Göransson (förbundskapten för U21). Det är många unga spelare som trycker på och det är flera skadade som är på väg tillbaka.

Hade generationsskiftet i landslaget gått så fort utan att spelare tackat nej eller blivit skadade?

- Det vet jag inte. De unga killarna har varit på gång länge.

Nu ser det bra ut.

- Ja, för nu börjar killarna få utdelning för allt jobb. Man får inte glömma att det var ett svagt motstånd vi mötte. Men bara två insläppta mål, en frispark av Shearer och straffen mot Turkiet, är fanstastiskt bra. Vilka andra kan visa upp det? undrar Söderberg.

Över 30 000 på Ullevi reste sig upp och applåderade landslaget under slutsekeunderna.

- Jag såg att publiken stod upp. Då var det många känslor, säger Tommy Söderberg.

Michael Wagner