De är våra främsta anfallare någonsin

Nordahl är den störste - Henke platsar inte än

FOTBOLL

20 procent av Sportbladets läsare anser, att Henrik Larsson är Sveriges störste anfallare genom tiderna.

En spontan reaktion på de fyra målen mot Moldavien - men det har naturligtvis ingenting med verkligheten att göra.

På min egen ranglista ligger Henke och bubblar strax utanför 10-i-topp tillsammans med Sven Rydell, alla tiders målskytt i landslaget, och några till.

Trots målfesten mot Moldavien platsar Henrik Larsson inte på Lasse Sandlins 10-i-topp.

När man sätter igång med att arbeta fram en sån här lista inser man snabbt hur många duktiga anfallare vi haft i Sverige.

Från Kalle Gustafsson, IFK Köping, som 12 juli 1908 i 14:e matchminuten mot Norge i Sveriges första landskamp gjorde Sveriges första mål - matchen slutade 11-3 - till Henrik Larsson, Celtic, som i 79:e matchminuten mot Moldavien i onsdags slog in sin tredje straff till 6-0; båda målen förresten gjorda i Göteborg.

Ändå kommer varken Köping-Gustafsson eller Högaborgs-Larsson med bland mina tio toppanfallare, och det beror på att konkurrensen är så fruktansvärt hård.

Kanonjären viktigare än servitören

Henke ligger förstås närmast till - trots att Gustafsson gjort 0,69 mål per match mot Larssons 0,28.

Fotbollens högsta lycka är att göra mål, och när jag graderat mina anfallare har jag därför tagit större hänsyn till just den sista sparken på bollen in i mål än den förmodligen lika viktiga passningen som lett så långt.

Kanonjären viktigare än servitören den här gången som så många andra. Det är målen som får publiken att jubla och som i onsdags hylla Henrik Larsson med en stående ovation, och som får oss fotbollsskrivare att gå i spinn.

Sista landskampen före storhetstiden

Som brassen Nelson Rodriguez på O"Globo i sin klassiska skildring av det mål som gjorde att Brasilien besegrade England med 1-0 i gruppspelet i Mexiko-VM 1970:

"Målet mot England borde vi ställa ut i en monter på Riksmuséet som en fosterländsk relik. Det var det vackraste målet på denna jord.

När Jairzinhos kanonskott kreverade i nätet, höll Napoleon presskonferens i sin grav och sa till journalisterna:

- Vad som saknades mej vid Waterloo var en Jairzinho!"

Sven Rydell, olympisk bronsmedaljör 1924 och en gladfotbollens företrädare från Örgryte, har gjort flest mål i landslaget: 49 på 43 landskamper; i snitt 1,14 per match.

Bara Gunnar Nordahl har ett bättre snitt (1,30) på sina 43 matcher - varav 15 var mot Norge och tio mot Danmark.

Ändå spelade Nordahl sin sista landskamp - Österrike i Wien, november 1948 - innan hans storhetstid i Italien hade börjat.

Men på den tiden var det fult med proffs i svenska landslag, och när det blev fint igen - till VM 1958 tack vare en hårt driven kampanj av Gunnar Gren - så var Nordahl för gammal.

Den störste svenske anfallaren genom tiderna är han ändå.

1 Gunnar Nordahl

2 Agne Simonsson

3 Kurt Hamrin

4 Ove Kindvall

5 Martin Dahlin

6 Ralf Edström

7 Tomas Brolin

8 Gunnar Gren

9 Torbjörn Nilsson

10 Kennet Andersson

Henkes 17 mål på 60 landskamper

Lasse Sandlin