I dag kröns Totti - Roms kejsare

Romas lagkapten: Nu vill jag bli bäst i Europa

FOTBOLL

ROM

Landslagscoachen Giovanni Trapattoni är övertygad:

- Francesco Totti är oersättlig.

Romas supportrar har redan upphöjt honom till Kejsare av Rom.

Själv försöker han vara blygsam:

- Jag bara jobbar och försöker göra mitt bästa.

Foto: REUTERS
fansens favorit Francesco Totti hyllas av Romas supportrar. Och vinner laget mot Napoli i dag lär det blir mer av den varan för lagkaptenen. Mycket mer. Romas fans har väntat i 18 år på att få fira en ligatitel.

Visst är det laget som skall vinna ligaguldet i Neapel. Men Romas supportrar vet att den som till stor del bär ansvaret är lagkaptenen, Francesco Totti.

Francesco Totti är motorn bakom Romas framgångar. Elva egna mål mot Gabriel Batistutas 18, men den skillnaden avspeglar också deras olika positioner på planen.

Francesco, som också kallas Ciccio, kommer från Roms arbetarkvarter. Han hade som kompisarna i kvarteret en enda dröm: att få spela fotboll för Roma.

En enkel grabb som gjort en enastående karriär och i dag är den italienske spelare som tjänar mest: 40 miljoner kronor om året.

Vill spela som offensiv mittfältare

Skillnaden gentemot kompisarna är att Totti var och är ett fenomen, både som urstark slitvarg och elegant opportunist i målområdet.

- Min favoritposition är som offensiv mittfältare bakom de två framskjutna anfallsspelarna, säger han.

- Fabio Capello har inte alltid låtit mig spela där, mycket hänger ju på vilka spelare han har tillgång till. Men Trapattoni har gett mig tröja 10 och den här platsen i landslaget och det är precis vad jag har drömt om. Även om det inte var särskilt lätt att lära sig att spela på ett nytt sätt i landslaget.

Men vilken är din näst bästa plats?

- Jag kan spela renodlad anfallare också.

Nu säger många att det inte finns någon som kan jämföras med Totti?

- Det kan jag verkligen inte svara på men det är ju inte så många som spelar på min plats.

Hur har du gjort för att övertyga lagkamraterna om din roll? I början var inte så många klara över din kapacitet.

- Det var bara en fråga om att vi skulle få tid att lära känna varandra. Det känns härligt nu och jag känner att jag uppfattas som en i gänget. Sedan har jag haft en del krämpor vilket gjort att jag inte fått spela så mycket som jag borde.

Så fort det ges tillfälle så är det många som vill kritisera dig...

- Ja, det är verkligen tur att jag fått lära mig vad kritik innebär. Jag vet när jag gör fel, senaste säsongen har jag varit dålig i två av trettio matcher. Men det har haft att göra med min onda rygg.

Så nu vill du vinna guldbollen, som tilldelas Europas bäste fotbollsspelare?

- Ja, utan tvekan, och jag skämtar inte. Sedan i maj förra året har jag tränat för att få den utmärkelsen. Jag har ju till och med skaffat mig en speciell diet för att nå dit fram.

Vad är det som du inte får äta och som du känner mest saknad efter?

- Choklad! Jag älskar choklad. Men det är klart, då och då kan jag inte motstå frestelsen...

Den senaste italienske mittfältaren som vann guldbollen var Gianni Rivera. Han säger att enda chansen att vinna den trofén är att spela i Champions League.

- Vilken sporre det är för mig att tänka på att bli den förste efter Rivera. Men visst har han rätt, det krävs att man syns mycket internationellt för att man skall ha en chans.

Hur skall ni slå Napoli?

- För det första vet vi att ett oavgjort resultat inte löser några problem. Vi går in på plan för att vinna. Det skulle vara hemskt att tänka sig att vi skulle missa den här chansen och sedan behöva slå Parma i sista matchen.

Totti har elva mål och fem gula kort i år

Åke Malm