Från proffslivet till fabriksgolvet

Numera börjar ”Mål-Ottos” arbetsdag klockan 05.50: Jag är tvungen att arbeta

FOTBOLL

Efter tio år som kringflackande fotbollsproffs har Ulf Ottosson hittat hem.

Till Degerfors.

Och till fabriksgolvet.

- Nu känns det som om jag är hemma. På riktigt.

Hans älskade Degerfors spelar numera i division två. Föreningen arbetar för att sanera ekonomin och för att ta sig uppåt i seriesystemet. Målet är superettan, men vägen dit är lång. Laget ligger på andra plats, tre poäng efter ledande Syrianska, men det räcker inte med att vinna serien. De måste dessutom lyckas i ett kval för att avancera.

I går gjorde Ulf Ottosson sin 290:e seriematch för Degerfors och slog själv in kvitteringen 1-1 i slutet av den andra halvleken mot Forward (1-1). Dessutom fick Degerfors sin målvakt Driss El Asmar axelskadad och han tvingas vila i minst en månad.

- Som matchen såg ut i slutet kan vi bara beklaga att vi inte vann, vi hade ett par bra chanser att avgöra, säger Ulf Ottosson.

Femte målet på sju matcher

Hans mål var hans femte på sju matcher den här säsongen och glädjen för spelet finns fortfarande kvar - trots att han i höstas bytte yrke från fotbollsproffs till fabriksarbetare.

Numera börjar arbetsdagen vid 05.50 eller också stämplar han in för kvällsskiftet på eftermiddagen och återvänder hem vid 23-tiden.

För första gången på tio år har han ett heltidsarbete vid sidan av fotbollen.

- Det blir tungt att stå på golvet, man är inte utvilad när man kommer till träningen och det är en nackdel, men jag trivs bra med arbetskompisarna. De gillar fotboll, säger han.

- Nu är jag tvungen att arbeta. I division två klarar man sig inte på lönen man har som fotbollsspelare. Visst kommer det fortfarande ett sug efter att spela professionell fotboll, men någon gång kommer verkligheten i fatt en och man måste ha någonting efter fotbollen.

"Visst har det funnits en hemlängtan"

Sedan 1996 har han tillbringat vintrarna i södra Europa som korttidsproffs och spelat i Sverige under säsongen här. Han har representerat tre allsvenska klubbar, men sedan ett år tillbaka är han tillbaka på hemorten.

För att stanna.

- Familjen har bott hemma under alla tillfällen utom ett och bara kommit och hälsat på sporadiskt. Det har varit jobbigt och visst har det funnits en hemlängtan.

- Det är många som frågar om jag ska ut igen och man vet aldrig. Det rycker alltid lite i en och det är alltid skoj med en annan kultur.

- Fast nu minskar chanserna, sambon har jobb och den äldsta sonen börjar skolan till hösten. Då blir det alltid svårare att bryta upp.

Nu ser han slutet på karriären

Han har hunnit bli 33 år och ser slutet på karriären.

Familjen spelar en allt viktigare roll och banden till hans barndomsstad och moderförening är starka.

Under sina sejourer utomlands har han insett var han har sin bas.

- Jag har haft mina utflykter, skaffat mig mina erfarenheter. När jag känt att jag inte velat vara kvar här har jag skaffat mig mer erfarenheter och sedan kände jag att jag ville tillbaka hit.

- Det är här jag hör hemma, säger Ulf Ottosson.

I morgon stämplar han in på fabriken igen - där flera av ortens spelare börjat sin karriär för att sedan ta vägen ut i Europa.

Ulf Ottosson har gjort tvärt om.

Har varit proffs i fyra länder

Ottosson jämför hemmalivet med proffstillvaron

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM