Porr på norsk ungdomsturnerings hemsida

Fotbollsledare: Det här är för jävligt

FOTBOLL

Den stora norska ungdomsturneringen Norway Cups hemsida länkade till en sajt med grov porr.

Efter påtryckningar från det norska fotbollsförbundet togs länken igår bort.

- Jag kan inte förklara detta, men det är bara för jävligt säger Frode Kyvåg generalsekreterare i turneringen till den norska tidningen Verdens Gang.

En av flera porrlänkar som fanns på fotbollssidan.

På hemsidan för fotbollsturneringen Norway Cup har det under en lång tid funnits en länk till en porrsajt. På den engelskspråkiga sajten finns det, enligt reklamen, bilder på nakna kändisar som Britney Spears och Chistina Aguilera "helt utan fotbollsdräkter". Men det finns också grövre porr, både med människor och djur.

I går satte den norska fotbollspresidenten Per Ravn Omdal stopp för detta. Han var på väg till ett FIFA-möte i Zürich när VG berättade för honom om länkarna. Han kontaktade då informationschefen i Norska fotbollsförbundet, Roger Solheim som gick in på sajten. Enligt VG kom det då automatiskt fram flera sidor med alla möjliga varianter av porr.

Turneringens generalsekreterare Frode Kyvåg ser allvarligt på saken, men kan inte förklara varför det funnits porr på hemsidan. Han lovar dock att en ordentlig undersökning kommer att göras.

- Jag lovar att vi ska göra allt som står i vår makt för att reda ut vad som har hänt och förhindra att det sker igen, säger han till VG. Vi har ett speciellt ansvar eftersom vi är en turnering för barn och ungdomar.

Webb-ansvarig på sajten är Vaclav Pletanek. Han förklarar det inträffade med att länken förut gick till en sajt där NRK Petre bland annat hade en webb-kamera. Men nu är det en porroperatör som tagit över domänen.

Vaclav Pletanek tycker att det inträffade är pinsamt.

- Men det är mycket svineri på internet och vi kan aldrig ge någon garanti. Men från och med nu ska jag kontrollera länkarna varannan dag, säger han till VG.

Kalle Anrell