Här är ditt nya liv, Bjärred

Nästa vecka kan affären vara klar - för 70 miljoner kr

FOTBOLL

Seger i ligan och seger i Champions League.

Ändå är Patrik Andersson på väg att lämna Bayern München.

För Barcelona.

- Patrik har ett år kvar på sitt kontrakt med Bayern München. Han har en klubb som Barcelona som knackar på porten. Situationen är inte alldeles tokig, säger hans agent Roger Ljung.

Räkna med att svenska landslagets mittbacksklippa blir väldigt, väldigt rik efter helgen.

Ännu är ingenting klart med en övergång till Barcelona men den spanska storklubben har tidigare meddelat Bayern München att man vill köpa Patrik Andersson för motsvarande 57 miljoner kronor. Bayerns klubbdirektör Uli Hoeness har uttalat sig positiv till en övergång om Barcelona, som uppgetts, höjer priset till drygt 71 miljoner kronor.

Enligt tyska veckotidningen Sport Bild har Hoeness sagt att det vore omänskligt att förstöra Patriks karriär.

Affären kan bli bra - för bägge parter

Vilket naturligtvis är lätt att säga om det ramlar in 70 miljoner för en spelare som trots allt förmodligen inte är ett förstaval i nästa säsongs backlinje.

Faktum är att det kan bli en affär som är bra för alla parter.

Om ett år är Patrik Andersson fri att byta klubb som Bosmanfall och då får Bayern München inte ett öre för honom.

Barcelona söker efter stabilitet i försvaret och Patrik visade under Bundesligas avslutning sin eminenta förmåga att hålla ihop och styra ett försvar.

För Patrik, som fyller 30 år i augusti, är det förmodligen sista chansen att få ett sista långtidskontrakt med en lönenivå som på tre eller fyra år ger honom någonstans mellan 45 och 70 miljoner kronor.

Patrik Andersson semestrar hemma i Sverige men åker på måndag tillbaka till München och förmodligen direkt vidare till Barcelona för förhandlingar.

En del orosmoment finns dock för att affären inte blir av.

Om Barcelona ska satsa så stora pengar på en försvarsspelare är det förmodligen viktigt att laget vinner helgens ligamatch mot Valencia i sista omgången och tar sig till nästa Champions League.

Det är andra gången som Patrik Andersson kopplas ihop med de stora spanska klubbarna. För några år sen var han på väg till Real Madrid men stoppades av sin dåvarande klubb Borussia Mönchengladbach som hellre än att få en stor övergångssumma ansåg sig tvungna att behålla sin försvarsklippa för att inte åka ur Bundesliga.

Det lär inte ske denna gång.

Barcelona - drömmarnas klubb för de flesta spelarna

Stefan Alfelt