Det räcker med en enda futtig poäng

…men ingen romare vågar ta ordet scudetto i sin mun före slutsignalen

FOTBOLL

ROM

Det har varit passionens dagar i Rom.

Det gäller framför allt de som älskar fotboll – men det vore märkligt om inte även andra romare med ett mera kylslaget förhållande till den älskade bollen också rycktes med i yran.

För nu är huvudstadens fotbollslag bara en enda futtig poäng från sin tredje ligatitel.

En enda poäng eller en enda match eller 90 minuters glädje, vånda eller kanske desperat förtvivlan. Men också omätlig lycka.

Allt är möjligt.

Romas fans har väntat i åratal på det här ögonblicket – noga räknat sedan 1983. Efter 18 år föds nu euforin uppblandad med skräck och oro.

I Rom, liksom i hela södra Italien, lever man med vidskepelse dygnet runt. Därför finns det ett ord som är totalförbjudet i romarnas vokabulär i dag.

Ordet är scudetto, symbolen för den slutliga segern.

Scudetto finns inte i ordlistan

Det är ett åtta bokstäver långt substantiv som ingen vågar uttala i dag. Ordet har försvunnit ur ordlistorna för det talade språket på barer, klubbar och piazzorna där man diskuterar fotboll från måndag till lördag. Den som skulle våga bryta denna regel är för alltid bannlyst som en fiende eller en jettatore – en person som för olycka och otur med sig.

Napoli sabbade romarnas fest

Festen, som skulle ha ägt rum redan den 10 juni, fick aldrig fick tillfälle att blomma ut. Den avbröts av ett Napolimål i 81:a minuten – just när allt verkade klart.

Detta gjorde att staden i dag är ännu mer på sin vakt och behåller optimismen inom sig. För det gäller ju också att inte ge motståndarna tillfälle att hämnas på alltför tidiga glädjeyttringar.

Därför har också tifon i dag blivit en underjordisk rörelse, ett fenomen som organiseras i skymundan. Man samlas i källare eller i hus ute på landet långt bort från stadens centrum – och långt borta från nyfikna ögon och öron. Det är som om vi återbördats till en tid när kristna och carbonari* förföljdes och tvingades ta sin tillflykt till katakomberna. Våga inte tala i närheten av personer som inte har ditt fulla förtroende.

Souvenirerna går som smör

Detta är dagar när oron och ångesten inför en match som är värd en hel fotbollssäsong kan skäras med kniv i det gamla Roms mest typiska kvarter, från Trastevere till Testaccio, från Capitolium till Colosseum. Det är här som souvenirförsäljarna gör lysande affärer dessa dagar.

Priset på flaggor och halsdukar, toppluvor och vantar i gulrött har fördubblats, ja, i vissa fall tredubblats. Ju närmare vi kommer matchdatum desto svårare blir det att finna någon av dessa souvenirer.

Hundratals tifosi slog bivack en hel natt innan de sista biljetterna släpptes. I det här läget återstår bara svarta börsen, där en biljett kostar upp till 3 500 kronor. Rena vansinnet – men timmarna före avspark kan priset ha stigit ännu mer.

För sanningen är ju att alla i sina hjärtan hoppas på en seger och då vill ingen gå miste om det skådespel bemängt med äkta folklore som Romas supportrar organiserar och planerar sedan flera veckor. Men allt är hemligt, bara de ansvariga för programinslagen vet och de håller tyst.

Lovar strippa när guldet är klart

Olympiastadion kommer att vara fullsatt. Utanför arenan sätts ett antal jättelika tv-skärmar upp för de som inte lyckats komma över biljetter.

Alla vill vara beredda på det ögonblick då domaren har blåst slutsignalen, grindarna öppnas och alla får tillfälle att delta i festen.

Det är då som Sabrina Ferilli, en av huvudstadens mest uppskattade skådespelerskor och Romasupporter från yttersta tåspetsen till hårsvallet, kommer att utföra den striptease hon lovat – om nu Roma har vunnit.

Och vem vill inte vara med om detta ögonblick. För även ögat vill ha sin del...

Bruno Tucci chef för Rom-redaktionen på Italiens största tidning Corriere della Sera