Finland - Nordens hopp i VM

Supertalangen Mikael Forssell: Vi kan överraska

FOTBOLL

Framtidens fotbollsstjärnor samlas just nu i Argentina.

En av dessa: Chelsea-proffset Mikael Forssell, 20, som är Finlands stora affischnamn i J20-VM.

- Otroligt mäktigt att få vara med om det här. Jag är optimistisk, vi har ingenting att förlora, säger han om lagets chanser i turneringen.

Foto: AP
HAr tränat på målgesten Mikael Forssell jublar efter att ha gjort mål på Tyskland i VM-kvalet (2-2). När junior-VM börjar i morgon är Forssell och hans Finland hela Nordens hopp. Då möter de värdlandet Argentina inför fullsatta läktare i Buenos Aires.

Finland är som enda nordiska land kvalificerad till VM för 20-åringar. Ett mästerskap som - efter seniorernas fotbolls-VM - är det största fotbollsevenemanget i världen.

Genom åren har stjärnor som Diego Maradona, Marco van Basten, Figo och Raul visat upp sig i turneringen och på plats i år igen är de absolut största talangerna - flertalet redan välbetalda proffs - i världen.

Fullsatta läktare

På söndag möter Finland värdlandet Argentina inför fullsatta läktare i Buenos Aires.

- Inspirerande att få ett lag som Argentina direkt. Maradona är min stora idol. Hoppas att han finns på läktarna när vi spelar, säger Mikael Forssell.

Redan som 17-åring debuterade han i engelska Chelsea och i finska seniorlandslaget är han given.

I VM-kvalet mot Tyskland nyligen gjorde han båda målen när Finland överraskande fick oavgjort, 2-2, hemma i Helsingfors.

In i det sista försökte Chelsea, som nyligen förlängde Mikael Forssells kontrakt med fyra år, stoppa honom från J20-VM med motiveringen att han behöver lugn och ro inför ligastarten i England. Till slut blev det en kompromiss.

Mikael Forssell har skött förberedelserna inför turneringen på egen hand.

- Måste tacka landslagsledningen. Ledigheten var välbehövlig och nu är jag sugen igen. Fötterna känns pigga - trots att säsongen varit lång, säger han.

"Vi måste sätta de chanser vi får"

Finland har en tuff uppgift framför sig. Förutom Argentina - som tillsammans med Brasilien är favorittippat - återfinns även Jamaica och Egypten i gruppen.

- Vi får slå ur underläge och det är bra. Argentina blir givetvis tufft och vi måste sätta dom få chanser vi får. Men ingenting är omöjligt, vi kan överraska, säger Mikael Forssell.

Brasilien och Argentina har vunnit J20-VM tre gånger var. Turneringen börjar på söndag och avslutas den 8 juli.

Finlands gruppspelsmatcher

Finlands trupp

Grupperna

Patrik Thornéus