Lång väntan över för Roma

FOTBOLL

ROM

Romas supportrar hade väntat i 18 år. De orkade inte vänta sex minuter till.

Romas väg mot den efterlängtade ligatiteln i fotboll avbröts i en kvart sedan segerrusiga fans rusat in på Roms Olympiastadion när Roma säkrade guldet via 3-1 över Parma.

Till slut kunde matchen fullföljas och AS Romas spelare, som strax innan hade fullt sjå med att behålla tröjor och byxor när supportrarna invaderade planen, fick slutligen lägga händerna på "lo scudetto". Pokalen som är beviset på att de är bäst i Italien.

Det var Romas första ligaseger sedan 1983 och blott den tredje under klubbens 74-åriga historia.

Även i Turin avbröts matchen av inrusande fans. Men varken det eller segern över Atalanta kunde hjälpa Juventus till ligatiteln. Italiens mest meriterade fotbollslag, med bland annat 25 ligasegrar, fick denna gång nöja sig med andra plats. Och regerande mästarlaget Lazios chans försvann i och med förlusten mot Lecce.

Roma slutade på 75 poäng, Juventus stannade på 73 och Lazio fick 69.

Francesco Totti, Vincenzo Montella och Gabriel Batistuta gjorde målen som bar till guld. Men den store vinnaren var tränaren Fabio Capello, som tog sin femte ligatitel. Han förde AC Milan till fyra ligaguld och har även vunnit spanska ligan med Real Madrid.

- Jag tillägnar den här segern min fru och mina barn - och min mamma också, sade Capello frikostigt.

- Vi hade en del problem med Parma i början, men vi hade stort stöd och det hjälpte oss.

Mer dramatiskt var det i bottenskiktet i serie A. Ovanför sedan länge avsågade Bari vann samtliga bottengäng. För Napoli räckte ändå inte 2-1 över Fiorentina borta. Laget hamnade näst sist och åker ur. Även Vicenza rasar ur, trots 3-2 borta över Udinese.

Men vilket det fjärde degraderade laget blir är inte klart. Tre lag hamnade nämligen på 37 poäng - Lecce som hemmabesegrade Lazio med 2-1, Reggina som hemmabesegrade Milan med samma siffror och Verona som hemmavann över Perugia med - just det, 2-1.

Det fick till resultat att Lecce fick nytt kontrakt eftersom laget var bäst i inbördes möten med Reggina och Verona.

Reggina och Verona möts därmed i ett direkt avgörande om vilket lag som får stanna kvar i serie A.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM