...men juridiken hotar den franska ligafotbollen

FOTBOLL

Franska fotbollslandslaget är världsmästare och europamästare. Nyligen blev det också världsdelsmästare genom att vinna mot bland andra Brasilien och Japan.

Fast fortfarande vet ingen säkert vem som blivit franska mästare. Trots att Nantes redan firat seriesegern.

Ytterst avgörs frågan av regeringsrätten, Conseil d´Etat. Grundproblemen gäller falska pass och svindlande ekonomiska affärer.

I början av juni beslutade franska serieföreningen att sänka Marseille, OM, till division två och Toulouse till division tre. Klubbarna svarade inte mot reglerna om anständiga ekonomiska förhållanden.

OM, som med yttersta nöd klarade sig kvar i första divisionen, har ett ekonomiskt underskott beräknat till dryga 300 miljoner kronor.

Toulouse ramlade ur första serien men flyttades av bara farten ner i division tre. Ekonomin håller bara för den låga nivån, argumenterade seriekommittén.

Överklaganden formulerades från de båda klubbarna. OM har fått tillbaka sin frälsare Bernard Tapie, den före detta ministern, fängelsekunden och multimiljardären, som en gång gjorde Marseille till både franska och europeiska mästare. Han tog dessvärre mutor och svarta pengar till hjälp.

Tapie har lovat ekonomisk sanering. Han ska övertala OM:s gamle ägare Robert Louis-Dreyfus att pumpa in ännu mer av sitt kapital. Sedan l996 har Dreyfus lagt in bortåt en miljard kronor i klubben.

Monaco riskerar nedflyttning

Tapie har fixat nya sponsorer. I stället för avhoppade Ericsson tar ett algeriskt flygbolag över. Flera av de 39 kontraktsbundna spelarna ska säljas. Marseilles alla politiker har mobiliserats, liksom de mäktiga supporterföreningarna.

Den 23 juni beslutar seriekommittén om OM:s överlevnad som storlag.

Toulouse har med raffinemang hämnats på den franska fotbollsledningen. Klubben kräver nämligen att alla matcher, där lag använt spelare med falska pass, ska ogiltigförklaras.

Det slår stenhårt mot de klubbar som använt icke-europeiska spelare, försedda med dyrbara, men falska, europeiska pass. Monaco, ett av Frankrikes mest framgångsrika lag, kan bli nerflyttade. Klubben har använt en chilensk spelare. Också klassiska Saint-Etienne, landets mest segerrika klubb, riskerar division två-spel. Klubben har i sitt lag haft två brasilianare med inköpta europeiska pass.

Frågan avgörs i dagarna

Om matcherna verkligen räknas bort, så förlorar seriesegrarna Nantes så många poäng att klubben tvingas lämna över ligatiteln till Olympique Lyon.

I dag sammanträder Regeringsrätten för att pröva Toulouses krav och därmed för att bestämma över utgången i franska ligan.

Om tre dagar möts seriekommittén för att avgöra Marseilles överklagande av tvångsnedflyttningen.

Ingen räknar dock med att allt kommer att vara klart därefter. Regeringsrätten väntas behöva ytterligare någon månads betänketid. Vid den tiden är det tid för avspark i ligan. Fast ingen vet säkert vilka lag som får delta.

Fransk fotboll tycks vinna sina segrar på fotbollsplanerna, inte inom juridiken.