- Mina barn blev lidande

Klas Ingesson om sitt beslut att lägga av med fotbollen

FOTBOLL

GÖTEBORG

Proffskarriären är över.

I stället väljer Klas Ingesson att satsa all tid åt familjen, ett liv som affärsman - och spel i division V.

- Jag har svårt att få in i skallen att fotbollen verkligen är slut, säger han.

Foto: Kai Rehn
VÄLJER FAMILJEN Klas Ingesson har bestämt sig - han lägger av med fotbollen och flyttar hem till frun Vicky, sönerna Martin, 7, David, 2, och den nybyggda villan i östgötska Ödeshög.

Det blir alltså ingen fortsättning i italienska Lecce.

Inte heller i franska Marseille, eller någon annanstans.

Klas Ingesson har spelat sin sista fotbollsmatch på toppnivå, ett beslut han kunde berätta om i går.

- Jag hade ett år kvar på kontraktet med Marseille, och mina planer var att fullfölja avtalet. Inte nödvändigtvis i Marseille, men det fanns flera klubbar som ville köpa loss mig.

Har bott ifrån familjen

Direkt efter ligaavslutningen mot Lazio i söndags sa du att du hoppades på ytterligare en säsong i Lecce. Vad fick dig att ändra på det?

- Familjen. Under säsongens gång har tanken växt fram. Jag har bott i Frankrike och Italien medan min familj har funnits hemma i Sverige.

- Mina barn blev lidande, det mådde inte bra när jag inte var hemma. Min äldste son börjar i skolan till hösten, och det var inte rimligt att han skulle följa med till Italien ett år, för att sedan flytta hem igen.

Du lämnade Marseille för att du inte trivdes, men enligt det avtal som finns skulle du tillbaka till klubben efter utlåningen till Lecce. Påverkade det ditt beslut att lägga av?

- Nej det handlar helt och hållet om familjen. Marseille var villiga att släppa mig till en annan klubb.

Kommer du att sakna fotbollen?

- Säkerligen, den har ju varit hela mitt liv fram till nu. Det kommer säkert att komma jobbiga stunder när jag saknar hetluften. Särskilt eftersom jag inte är riktigt förberedd på att det skulle ta slut nu.

Var kommer du och familjen att bo?

- I Ödeshög. Vi håller på att bygga en del nytt. Jag har hela tiden varit inställd på att bo i Sverige efter fotbollskarriären.

Ska hjälpa unga spelare som blir proffs

Ingen mer fotboll som spelare, i stället sägs det att du ska jobba som agent...

- Nej, inte fullt ut. Däremot ska jag hjälpa min agent, Vincenzo Morabito, med rådgivning till unga spelare. När man kommer ut i proffslivet är det viktigt att ha en person man kan ringa dygnet runt för att få stöd, något agenterna inte alltid har tid med.

- Jag har själv varit med i gröten och ska därför kunna hjälpa till med fotbollsbiten.

Än så länge har ditt liv till stor del bestått av träning, match och en del ledighet. Vad ska du fylla tiden med nu?

- Jag har min skog som jag sysselsätter mig med. Sen har jag ett företag som tar in glasögon och kläder från Italien, det kommer att bli den stora grejen.

- Sen blir det nog att jag spelar med Ödeshög i division V. Kul att komma igång och hjälpa en klubb som gett mig så mycket.

En tränarkarriär?

- Nej, det finns det ingen tid för.

Ingesson debuterade i landslaget den 31 maj 1989 mot Algeriet, och gjorde sin sista match för Sverige den 25 mars 1998 när Spanien vann med 4-0 i Vigo. Sitt största ögonblick som fotbollsspelare upplevde han under VM i USA 1994 då han var en av Sveriges nyckelspelare på vägen fram till brons.

Men nu är det slut.

"Skogshuggaren från Ödeshög" återvänder till rötterna och blir...

Just det - skogshuggare i Ödeshög.

Karriären började i lilla Ödeshög och fortsatte i fem olika länder

Ingessons tre största ögonblick på planen

... och motgången

Christoffer Bjäreborn