Johansson till ny attack mot Blatter

”Hans attacker mot Uefas generalsekreterare är helt oacceptabla och obefogade”

FOTBOLL

Fotbollens mäktigaste män skakade hand efter sitt ''konstruktiva'' möte i Stockholm för en knapp vecka sedan.

Nu går Lennart Johansson till nytt angrepp mot Sepp Blatter.

''Hans attacker mot Uefas generalsekreterare är helt oacceptabla och obefogade'', säger Lennart Johansson i ett pressmeddelande.

Foto: LARS ROSENGREN
Lennart Johansson är starkt kritisk till Sepp Blatter.

Den svenske presidenten för Europeiska fotbollförbundet (Uefa) är mycket tuff i sina uttalanden om Blatter. Utspelet kommer några dagar efter att den tyska fotbollstidningen Kicker publicerat en öppenhjärtlig intervju med Sepp Blatter där Fifa-basen går till attack mot Uefas generalsekreterare Gerhard Aigner.

Blatter menar att Aigner leder en häxjakt mot honom och gör allt för att få bort honom från posten som president för Internationella fotbollförbundet (Fifa).

- Jag känner en viss ledsamhet inför sätten som vissa tar till för att förhindra mig att sitta kvar där jag sitter, sade Blatter till Kicker.

Johansson reagerade

Fifa-basen har sedan uttryckt samma åsikt till flera andra medier, vilket nu har fått Johansson att reagera.

''Jag, och många andra europeiska ledamöter av Fifas exekutivkommitté, har blivit chockade och besvikna av de offentliga uttalanden som Fifa-presidenten gjort'', säger den svenske Uefa-basen.

''Uefas generalsekreterare agerar i enlighet med den strategi som läggs fram av Uefas exekutivkommitté och är inte på basen av någon personlig agenda. Att antyda någonting annat är varken riktigt eller meningsfullt''.Konkurs början på bråket

Bråket gäller från början Blatters inblandning i marknadsföringsföretaget ISL/ISMM uppmärksammade konkurs för en dryg månad sedan. Uefa, men till största delen Fifa, gjorde förluster på hundratals miljoner kronor i samband med konkursen. I tyska tidningar förekom även uppgifter om att Blatter skulle ha varit på ISL:s mutlista med kopplingar till en mystisk stiftelse i Liechtenstein.

Det var då

Detta har fått Lennart Johansson att skriva två öppna brev där han krävt att Blatter skulle svara på 25 noga specificerade frågor om hur Fifa sköts och om Blatters insyn i ISL/ISMM-affären.

Johansson menar nu att Blatter försöker rikta bort strålkastarljuset från sakfrågan genom att mucka gräl med Aigner.

''Det är fel att försöka leda bort uppmärksamheten från dessa viktiga frågor genom att attackera någon personligen''.

''De frågor som har väckts är något som oroar mig, Uefas exekutivkommitté och de europeiska ledamöterna av Fifas exekutivkommitté''.

Under en ''hemlig'' träff i Stockholm för en knapp vecka sedan sade både Johansson och Blatter att de haft ett konstruktivt möte i god anda.

Men det var då.

Nu återupprepar Johansson i stället sina krav.Vill få skriftliga svar

''Vi väntar nu på att få skriftliga svar på mina 25 frågor till Fifa-presidenten. Dessa kommer att analyserade in i minsta detalj när mina kollegor möts i Buenos Aires och Uefas exekutivkommitté ska fundera på hur vi ska gå vidare vid vårt möte i Stockholm den 11-12 juli''.

''Tills dess att vi får dessa svar är det felaktigt att betrakta detta ärende som avslutat. Vi behandlar frågor av stor betydelse för hur vår sport ska styras och därför är det rätt att vi inte avkunnar vår dom förrän vi fått hela bilden klar för oss''.

Den domen kan bli att Blatter får gå. Fifa har sin kongress i Buenos Aires den 6-7 juli och tidigare har det antytts att Uefa då planerar att rikta ett misstroendevotum mot Blatter.

TT