Oavgjort mot AIK förde Örgryte upp i serieledning

FOTBOLL

STOCKHOLM

Var sin halvlek och delad poäng - men ett lag kände sig som segrare.

2-2 (2-1) mellan AIK och Örgryte på tisdagskvällen förde Göteborgslaget upp i tillfällig serieledning. AIK, i sin tur får jaga vidare betydligt längre ned i tabellen.

- Ibland är jag besviken efter en pinne men i dag är jag nöjd, sade Örgrytes tränare Erik Hamrén.

AIK:s tränare Olle Nordin var lika nöjd - men bara med den första halvleken.

- Det vi presterar i första halvlek är något av vår bästa fotboll den här säsongen, säger Nordin.

Tyvärr för honom och hemmapubliken kunde han inte säga detsamma om den andra halvleken. Det blev en match med två ansikten och med en oväntad ledning.

Örgryte tog oförtjänt ledningen när Christian Hemberg i 16:e minuten utan någon som helst tvekan smällde upp bollen i Dime Jankulovskis vänsterkryss.

Men i övrigt tillhörde halvleken AIK.

Det var då som hemmalaget kom runt på kanterna, det var då man skapade chanserna framför Örgrytes mål och jobbade som ett kollektiv.

Tur för Andreas

Laget visade den spelskicklighet som tidigare saknades och hade dessutom tur i form av Andreas Anderssons kvitteringsmål.

Det var Martin Åslund som sköt, men det var Andreas Andersson som styrde in bollen.

- Det blev en reflex och bollen tog på höften, sade han.

Det räckte till 1-1. När sedan Patric Andersson nickade in 2-1 i 37:e minuten såg AIK ut att gå mot seger.

Men en säsong när 90 minuter verkar som en evighet för laget att hålla fast vid sitt spel, blev det heller aldrig någon seger.

Erik Hamrén tog ut misslyckade Patrik Elmander från fotbollsplanen och flyttade istället upp Jeffrey Aubynn i anfallet. Nio minuter senare tystnade Råsunda och Benjamin Kibebe tog sig för huvudet. Jeffrey Aubynn gjorde bort honom och satte 2-2-målet bakom Jankulovski.

- Helst av allt vill jag spela på kanten men det är ju inte alltid man får välja och det gick ju bra ändå, sade Aubynn. Absolut. Hans mål gav Örgryte den poäng som betydde serieledning i en haltande allsvensk tabell.

Skadedrabbat

Glädjande för laget, självklart.

Något förvånande, med tanke på alla skador.

Åtta av de ordinarie spelarna har drabbats av långtidsskador. Olika sorters skador har gjort att man inte kunnat ställa upp med samma laguppställning i två matcher i följd.

- Jag har under mina 22 år som tränare aldrig varit med om så här många skador, säger Erik Hamrén.

Vad är då förklaringen till att ni ändå leder serien?

- Vi har många bra spelare som kan spela på flera olika positioner i laget, säger Aubynn.

- Vi har jobbat med ett grundspel i flera år vilket gör alla vet hur de ska agera i laget. Sedan är det ju så att framgång föder framgång, särskilt när man lyckas övervinna alla skador, säger tränaren Erik Hamrén.

Tre matcher återstår nu innan sommaruppehållet.

Efter uppehållet kan flera av de skadade spelarna vara på väg tillbaka, och då kan hösten bli riktigt ljus ut för Örgryte.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM