Här avgörs fotbollsfesten

FOTBOLL

YOKOHAMA

Hit kommer du och ett par miljarder andra fotbollsälskare att rikta blicken om exakt ett år.

Mot Yokohama International Stadium.

Följ med Sportbladet till superarenan där VM-finalen i fotboll ska spelas.

Foto: ap
Namn: Yokohama International Stadium. Publikkapacitet: 72 000. Byggkostnad: 5,23 miljarder kronor. Öppnad: 1997 i oktober. Landskampspremiär: 1998, mars (Japan–Sydkorea). Yta, anläggningen: 67 000 kvadratmeter. Yta, området med park och intilliggande träningsplan: 171 000 kvadratmeter. Parkering: 1 000 bilar. Hemmalag: Yokohama F- Marinos i J-league och Yokohama FC i J-II.

Ett år kvar.

Sedan smäller det på Yokohama International Stadium, som reser sig ett par rejäla utsparkar från Tsurumifloden.

VM-final.

Smaka på ordet.

VM-final - i den religion som heter fotboll.

Idrott blir inte större än så.

Overklig känsla

Människor över hela världen kommer att följa varje rörelse från spelarna, varje löpning, varje passning, varje närkamp och samtidigt försöka ta del av den färgsprakande publikfesten.

Det är en mäktig, nästan overklig känsla att kliva in på det snart historiska slagfältet trots att stolsraderna står tomma.

Doften av duggstänkt gräs, strålkastarna, den perfekta planen, de över 50 meter höga läktarsektionerna, ja, allt framkallar längtan.

Föreställ er då känslan att springa in på planen för att spela om VM-titeln inför 72 000 åskådare på Japans största arena.

Det är inte stort.

Det är magi.

Längtan efter tidernas största fotbollsfest är så stor att japanerna redan har börjat vallfärda till Yokohama International Stadium i stället för till stadens normalt största turistmål - Chinatown.

Baseboll nummer ett

- Varje dag kommer det en grupp på 30 personer. Baseboll är den största sporten i Japan, men tack vare VM har fotbollen också blivit väldigt populär. Nu är det faktiskt ingen större skillnad. Några av Japans populäraste artister har spelat på arenan, men det har aldrig varit fullsatt. Men det kommer det att bli under VM. Redan nu är det svårt att få tag på biljetter till finalen, berättar Nami Abe, en av guiderna.

Sportbladet granskar finalarenan