Inställt på grund av terrorhot

Copa America skjuts upp – i ett år

FOTBOLL

NEW YORK

Terrorn vann över fotbollen.

Det blir inga sydamerikanska mästerskap i sommar.

Turneringen har skjutits upp ett år på grund av hot från terrorister i Colombia där Copa America skulle ha spelats.

Foto: AP
FÖRLUST FÖR FOTBOLLEN Hernan Mejia, ordförande i det colombianska fotbollförbundet meddelade att Copa America skjuts upp. Brasilien vann 1999 med Ronaldo i spetsen.

I går höll ledarna för fotbollsförbunden i de tio deltagarländerna ett drygt två timmar långt krismöte i Buenos Aires.

Med på mötet fanns Herman Mejia, vice ordförande i colombianska fotbollsförbundet. För en kort tid sedan kidnappades han av en av de många terroristgrupperna i Colombia. Kidnappningen blev för mycket för de övriga deltagarländerna. Nio av tio länder krävde att turneringen skulle flyttas.

Skulle rädda turneringen

Meija släpptes för några dagar sedan och reste till Buenos Aires för att rädda kvar turneringen i sitt hemland.

Mötets beslut blev en kompromiss. Colombia får behålla turneringen men den spelas inte som planerat 11-29 juli utan skjuts upp till nästa år.

Copa America spelas normalt vartannat år och hölls första gången 1916.

– Om de tagit i från oss turneringen hade det varit detsamma som grönt ljus för terrorismen, säger Alvaro Fina, ordförande i Colombias fotbollsförbund.

Spelarna är måltavlor

Landets president Andres Pastrana har investerat hela sin prestige i att övertyga övriga länder att hans land klarar av att hålla turneringen trots inbördeskriget som rasar sedan många år. 20 000 poliser, bombhundar och prickskyttar skulle garantera säkerheten i de sju städer där matcherna skulle ha spelats.

Men terroristerna visade med sin kidnappning att någon total säkerhet inte går att uppnå. Lagens spelare hade blivit måltavlor för gerillarörelserna.

Dagligen kidnappas, mördas och lemlästas människor i kampen mellan de olika grupperna.

Wolfgang Hansson