Marcus Ekenberg kan bli höstens spelare

Sportbladets Stefan Alfelt om vad som väntar

FOTBOLL

Tre tippade topplag och en jätteöverraskning har dominerat superettan under våren.

Gefle är den stora utmanaren till Mjällby, Kalmar och Landskrona men den store individualisten har varit Sylvias målspottare Niclas Fredriksson.

Niclas Fredriksson har ett fantastiskt facit med tio mål på elva matcher, men trots att Norrköpingslaget med 21 mål gjort näst flest i serien (Kalmar 28) ligger man ändå bara fyra från slutet.

Seriens topplag Kalmar har visat upp flest individuellt skickliga spelare medan Mjällby mer sett ut som ett verkligt homogent lagbygge där visserligen varenda spelare hållit hög klass men få ändå har stuckit ut.

Marcus Ekenberg kan förmodligen bli höstens spelare, sen han kom tillbaka som ett lån från Helsingborg har han gjort fyra mål på fyra matcher.

Gamlingar = kvalitet

Landskrona har trots sin med Västerås delade fjärdeplats ett helt koppel av spelare som inte nått upp i sin normala standard. Håkan Söderstjerna och Patrik Sundström ska tillhöra seriens absolut bästa men har fått våren fördärvad av skador.

Att superettan är en serie av kvalitet bevisas av att de bästa spelarna oftast är äldre. All toppfotboll världen över går mot samma utveckling. Ungdomlig snabbhet betyder inte lika mycket längre eftersom bättre träning och kunskaper om återhämtning reducerat slitaget på åldrande kroppar. I stället triumferar spelförståelsen och rutinen som byggts upp genom åratal av spel på hög nivå. En tveeggad utveckling eftersom risken finns att talanger som inte är supertalanger tröttnar av att vänta på att åldringarna ska lägga av.

Stefan Alfelt