Seriefinalen avgör inget

Dagens toppmatch gör inte superettan mer spännande

FOTBOLL

Vissa matcher ser man fram emot länge. Kalmar-Mjällby är en sån match. En seriefinal mellan ettan och tvåan i superettan.

Två offensiva, kompletta och välspelande lag möts i sommarvärme inför storpublik.

Bättre kan det inte bli.

Eller så är det kanske just det som det kan bli. Mycket bättre.

Vilken värdering ligger egentligen i ordet seriefinal om det inte är att det just ska vara en final. En slutpunkt. Ett avgörande på något vis.

Oavsett hur matchen i kväll slutar avgör den i praktiken ingenting.

En eventuell förlorare är med i den fortsatta toppstriden utan att ha tappat någonting eftersom både ettan och tvåan går direkt upp i allsvenskan.

För båda lagen handlar det fortfarande om att ha Gefle, Landskrona, Enköping och de andra efter sig.

Vad jag saknar är debatten om höst-vår. Jag vet att det inom rörelsen har beslutats om att inte ändra speltermin men jag kan fortfarande inte förstå varför.

I Danmark spelar man enligt den puls som styr i stort sett hela Europas toppfotboll.

Norrlänningarna skulle gynnas

Det fungerar alldeles utmärkt med ett långt uppehåll under seriens gång på vintern och ett kort-kort på sommaren mellan två serier.

Poängen är nämligen att den tid då man kan spela fotboll på utnyttjas på exakt samma vis som tidigare.

Vilket för svensk del skulle innebära att Norrland visst inte blir missgynnat.

Tvärtom faktiskt, eftersom Norrlandslagen i så fall för första gången skulle gynnas av att kunna gå in i seriespelet med träning på gräs bakom sig och därför inte tvingas att lämna handikapp till motståndarna direkt.

Att avgörande matcher spelas när planer och väder är som bäst är självklart en fördel för alla. Det är en sån seriefinal jag skulle vilja att dagens hade fått vara.

En match där alla förutsättningar är perfekta när det gäller som mest.

Kan bli en av årets bästa matcher

Nu kommer superettan och det efterföljande kvalet att avgöras först när planerna förvandlats till en blandning av isbanor och gyttjepölar.

Höst-vår blir också allt viktigare med tanke på den ökande proffsflykten till utlandet. Elfsborg utan Anders Svensson och Fredrik Berglund i höst är inte det Elfsborg som gick in i allsvenskan.

Men nu är det som det är och det gör inte Kalmar-Mjällby till en ointressant historia. Det är en match som har förutsättningar för att bli en av årets bästa. Så bra och kul är de båda lagen att titta på.