Svennis är Årets svensk i Världen.

FOTBOLL

STOCKHOLM

Sven-Göran Eriksson hade lika gärna kunna få pris som Årets mest välklädde svensk, Årets mest lågmälde svensk, Årets trevligaste svensk eller Årets värmlänning.

Enligt föreningen Svenskar i Världen är han den mest framstående blågule vi har att visa upp just nu.

Årets svensk i Världen.

Föreningen Svenskar i Världen bildades redan på 1930-talet med syftet att hjälpa hem svenskar som riskerade fastna utomlands vid krigsutbrottet.

De senaste decennierna har föreningens uppgift övergått till att stötta svenskar som vill jobba eller studera utomlands. Dessutom utser den varje år Årets svensk i Världen, en utmärkelse som bland annat gått till Ingvar Kamprad, Percy Barnevik, Astrid Lindgren och Björn & Benny.

I år gick priset alltså till Sven-Göran Eriksson, svensk och värmländsk fotbollstränare som just nu inte verkar kunna göra några fel som engelsk förbundskapten. Hans tränarkarriär har de senaste decennierna varit oerhört framgångsrik och vid sidan av de idrottsliga framgångarna i Sverige, Italien och Portugal har han också blivit respekterad för sin lågmälda ledarstil och inte minst för att han är så trevlig.

Svensk och värmlänning

Hur är det då med Svennis "svenskhet"?

- Jag känner mig som svensk och värmlänning, men man uppför sig sannolikt som italienare när man jobbat så länge i Italien som jag har gjort. Men frågar du en italienare så vet han att jag är svensk och att det märks.

TT: Presenterar du dig som svensk?

- Nej, jag presenterar mig som Sven-Göran Eriksson. Jag tror att Europa är så öppet i dag att det saknar betydelse om man är svensk, italienare eller engelsman. Man är europé.

Personligt lågmäld

TT: Din lågmäldhet, är det ett svenskt eller ett rent personligt drag?

- Det är givetvis ett personligt drag, men jag tror också att det är mycket svenskt. Vi har ett annat temperament än till exempel latinarna.

TT: Hur har din syn på Sverige förändrats under de 20 år du arbetat utomlands?

- Den tror jag inte har förändrats. Sverige har, liksom alla länder, fördelar och nackdelar. Fördelarna är att det är vackert, rent och att det finns plats åt alla. Man vet att det vi äter och dricker är rent.

Minglar med Blair

Framgångarna som tränare, inte minst de senaste månaderna i England, har gjort Svennis till ett populärt mingelobjekt bland företagsledare och politiker. Göran Persson och Tony Blair är bara ett par i raden som uttryckt sin beundran för honom. Detta är dock inget som fått honom att fundera på karriärbyte, försäkrar han.

- Jag har aldrig funderat på att byta jobb, jag har haft ett drömjobb i många, många år. Jag är professionell tränare, har bra betalt och det är få förunnat att ha sin hobby som levebröd.

Björn Ewenfeldt/TT