"Såpoperan" Copa America fortsätter

B-lag gör upp om titeln - i bästa fall

FOTBOLL

BOGOTA

Tänk er ett fotbolls-EM där Uefa bara några veckor innan starten ställer in mästerskapet, för att senare ångra sig.

Tänk er att man dagen före start inte vet om ett av de bästa lagen kommer och att de länder som ställer upp skickar sina B-lag.

Byt sedan ut Europa mot Amerika - då är det inte bara en tankelek utan verklighet.

På onsdagen startar Copa America, den amerikanska kontinentens fotbollsmästerskap. Ett mästerskap som föregåtts av farsartade turer, men också av oro för attentat och verkliga hemskheter som kidnappning.

Anledningen till att Copa America nu bara kommer att innehålla reservbetonade lag och att Argentina fortfarande tvekar till att komma är dels att länderna satsar på det pågående VM-kvalet, men framför allt för att turneringen spelas i det oroliga Colombia.

I juni beslutade Sydamerikas fotbollsförbund att turneringen skulle gå som tänkt, trots oroligheterna i Colombia med bombningar och attentat.

Turneringen ställdes in

Gerillan lovade att Copa America inte var något attentatsmål för dem, men sedan Colombias vice fotbollsordförande Hernan Mejia Campuzano kidnappats och dödshot utfärdats mot några spelare så spreds oron i deltagarländernas fotbollstrupper.

Campuzano frigavs efter en tid, men den 30 juni beslöt det sydamerikanska fotbollsförbundet att flytta Copa America till nästa år. Bara några dagar senare tvingades man att backa. Anledningen heter pengar.

Det brasilianska tv-bolaget Traffic, som äger tv-rättigheterna till turneringen, satte press på förbundet. Sponsorer, som hade satsat motsvarande drygt en halv miljard kronor i turneringen, hotade också med åtgärder mot Sydamerikas fotbollsförbund.

Argentina och Kanada har dragit sig ur

Argentina och Kanada drog sig dock ur turneringen. Kanada ersattes med Costa Rica, men arrangören hoppas fortfarande att Argentina ska dyka upp.

De övriga nationerna kommer med B-lag. Trupperna blir ännu mer urvattnade nu eftersom många av spelarna åkte iväg på semester, när beskedet kom att turneringen skulle ställas in.

På onsdagen ska Copa America starta med matcherna Ecuador-Chile och Colombia-Venezuela.

Turneringen pågår till 29 juli.

TT-AFP-Reuters