Uppfinningen som räddar domarna?

”Offside-
markören” ska minska fel-
bedömningarna med hälften

1 av 2
FOTBOLL

Tack vare "Offside-markören" ska felbedömningarna minska med hälften.

Systemet kan införas i Premier League redan följande säsong.

Och även Sverige är intresserade av den norska uppfinningen.

I går kunde Sportbladet berätta om "Offside-markören", en norsk uppfinning som ska minska antalet feldömda offsidesituationer med 50 procent.

Uppfinningen heter egentligen Reference Point System (RPS) och går ut på att en rad små ljuspunkter placeras längs långsidorna.

Testas i England Ljuspunkterna kan bara ses av linjedomaren, och hjälper honom att bedöma anfallande spelares position i förhållande till backlinjen.

Vanligtvis använder linjedomaren reklamskyltar och mönster i gräsmattan som riktmärken. Ljuspunkterna underlättar ännu mer menar männen bakom systemet, Kjell Hatland och Dag Berntsen.

- Vi testade RPS vid några av Leeds träningsmatcher förra säsongen. Resultatet var positivt och nu ska engelska fotbollsförbundet (FA) pröva systemet under försäsongen, säger Dag Berntsen.

Skulle testerna falla väl ut kan RPS införas på samtliga 92 arenor i engelska ligasystemet redan till årets säsong. Och även i Sverige ser man med spänning på RPS.

"Bra - i teorin"

- I teorin är det en bra grej. Återstår att se hur det fungerar i praktiken. Det är ett välkommet försök att angripa ett problem som finns inom fotbollen, säger svenske domarbasen Bo Karlsson.

Kjell Hatland och Dag Berntsen började arbeta med "Offside-markören" 1997.

Tre och ett halvt år senare stod den klar och är nu redo att prövas i praktiken.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM