Lennart Johansson berättar om sin cancer

”Jag har gått på behandling i stort sett varje dag i tre månaders tid”

FOTBOLL

Att Uefa-ordföranden Lennart Johansson är sjuk och inte har kunnat resa, har varit känt en tid.

Men först nu väljer han att berätta om sin sjukdom.

- Jag har prostatacancer och har gått på behandling i stort sett varje dag i tre månaders tid, säger han.

Foto: LARS ROSENGREN
Lennart Johansson.

För att Johansson skulle kunna vara med förlades Uefas exekutivkommittés planerade möte i Stockholm. Under två dagar har Europas främsta fotbollsledare tagit sig igenom en diger bunt anmälningsärenden. Det har bland annat handlat om disciplinärenden och om kommande säsongs landslags- och klubbturneringar.

Uefa har också beslutat att skänka 4-5 miljoner schweizerfranc (25-30 miljoner kronor) till olika fotbollsprojekt, exempelvis till mentalt handikappade, till Röda Korset och projekt mot rasism.

Accepterat svaren

Dessutom har man diskuterat det brev med 25 frågor som Uefa ställt till Fifa-ordföranden Sepp Blatter angående hans och Fifas inblandning i konkursade marknadsföringsbolaget ISL.

- Vi har fått svar på alla 25 frågorna och även om man kanske önskat något utförligare svar på vissa frågor, så har vi accepterat svaren. Det har vi gjort eftersom Blatter gått med på att det ska göras en revisionsrapport och vi tycker att den finansiella biten var den viktigaste, säger Johansson efter Uefa-mötets avslutning på hotell Sheraton i Stockholm.

Att han där, inför bara två svenska journalister, valde att berätta om sin sjukdom säger han beror på att han nu ser slutet på behandlingen och att den varit lyckad.

- Jag tyckte också att det var personligt. Och så ville jag först vinna erfarenhet innan jag berättade något. Nu har jag bara fyra dagars behandling kvar.

Trött av behandlingen

Lennart Johansson berättar att han inte haft några besvär men att han själv bad om att få bli undersökt. Frun Lolas cancersjukdom i fjol gjorde honom medveten om riskerna.

- Jag visste att många män i min ålder (71) drabbas av prostatacancer och bad om att få bli undersökt. Därför upptäckte man det i tidigt stadium.

- Jag har gått på behandling i stort sett varje dag i tre månaders tid. Jag har fått strålar och en ny metod som innebär att man går in och behandlar med något slags pilar. Det har varit en jobbig tid, man blir trött av behandlingen.

Han har fortsatt att jobba, men från hemmet i Stockholm i stället för att resa till Uefa-högkvarteret i Nyon.

Avgår nästa år?

Om ett knappt år, förmodligen i april 2002, kallar han till ett nytt Uefa-möte i Stockholm. Det är fråga om den stora kongressen då han, troligen, kommer att lämna ifrån sig ordförandeklubban efter tolv år.

- Jag vill avgå. Jag blir 72 nästa gång och jag har redan sagt att jag inte ska kandidera till en period till.

- Men så lyssnade jag till locktonerna, jag blev smickrad, och sade att jag skulle fundera på saken en gång till.

Exekutivkommitténs medlemmar säger att det är svårt att hitta en efterträdare som är hemma i det här gebitet. De vill att jag sitter en period till så får en kandidat växa fram under tiden. Jag har nu lovat att ge ett besked i slutet av sommaren.

Han säger att det klokaste vore att lämna Uefa nästa år med tanke på redovisningen under hans år som Uefa-ordförande.

- Under mina tolv år har vi vuxit från 30 till 52 länder och från 50 miljoner till 50 miljarder i omsättning. Det vore också skönt att sluta för att slippa problemen med huliganer, dopning och korruption. Om man ändå bara fick syssla med fotboll.

- Jag tänkte just på Martin Luther King som hade en dröm. Jag har också en dröm, att bara prata om fotboll.

Ingela Ahlberg/TT