”Jag har sett det som en hård match”

Lennart Johansson berättar om cancern

FOTBOLL

Uefa-presidenten Lennart Johansson, 71, har behandlats för prostatacancer i tre månader.

I går kväll lämnade han Stockholm för sommarhuset i skärgården.

Där ska han vila och hämta kraft efter sin svåra sjukdom.

- Jag har sett det som en hård match - och genomfört den, säger han.

Foto: HENRY LUNDHOLM
Lennart Johansson har tagit paus från sitt arbete på grund av sin sjukdom. Nu berättar han för Sportbladet att han med största sannolikhet kommer att bli återställd. "Allt har löpt bra, men själva utgången vet man helt säkert först om ett par månader" säger Lennart Johansson.

Uefas (europeiska fotbollförbundets) exekutivkommitté har med Lennart Johansson i spetsen haft ett två dagars intensivt möte på hotell Sheraton i centrala Stockholm.

Mötet genomfördes i Sverige eftersom Lennart Johansson inte kunnat resa de senaste månaderna.

Det har sedan slutet av maj varit känt att han varit bunden till Stockholm på grund av en behandling. Men först nu väljer Uefas svenske ordförande, en av fotbollens mäktigaste män, att berätta om sin svåra sjukdom.

Sportbladet talade med honom några timmar efter att nyheten kablats ut på TT.

Inleder med ett skämt

Han ringer upp och inleder samtalet med ett skämt.

Det är den vanlige, humoristiske Lennart Johansson som är på tråden.

Att han berättar just nu beror på att han är i slutet av behandlingen och allt har gått bra.

- Jag kände att det inte fanns någon anledning till att säga något i våras. Det var personligt, säger Lennart Johansson till Sportbladet.

Det var i samband med en vanlig hälsokontroll som prostatacancern upptäcktes. Det var Lennart Johansson själv som, med hustrun Lolas cancersjukdom som nära minne, bad om en undersökning.

- Jag vet ju att prostatacancer statistiskt drabbar män i min ålder - det är inget att hymla med, säger Lennart Johansson.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

- Jag stannade upp och funderade. Men efter att ha fått utomordentlig information om hur behandlingen skulle ske och vilka obehag som jag skulle möta på vägen så kändes det lättare.

Ny form av behandling

Lennart Johansson har under de senaste tre månaderna behandlats på Radiumhemmet i Stockholm. Han har genomgått en ny form av strålbehandling, Brachy-terapi. Den anses vara mycket effektiv.

Det faktum att tumören hittades tidigt gör att möjligheten till bot är stor.

- Behandlingen är så gott som överstökad, jag har två gånger kvar, och allt har löpt bra. Men själva utgången vet man helt säkert först om ett par månader, säger Lennart Johansson.

Är du orolig för att cancern ska komma tillbaka?

- Utfallet är statistiskt gott och jag har ingen anledning att tro något annat än att jag ska bli bra. Och jag kommer att undersökas kontinuerligt.

Lennart Johansson säger att behandlingen var tuff och tröttande. Men att han haft fint stöd.

- Det klagas mycket på sjukvården men jag är djupt tacksam och har en oerhörd beundran för de som tagit hand om mig. Jag har känt en trygghet. Jag har en stark tilltro till att människor behandlar en väl. Och så har jag träffat medbröder som är i samma situation och vi har stöttat varandra.

Svåra frågor har stört

Tanken var att Lennart Johansson under behandlingstiden skulle ta det lugnt. Men svåra, aktuella frågor har stört hans vila.

Inte minst frågetecknen kring internationella fotbollförbundets (Fifa) och förbundets president Sepp Blatters inblandning i marknadföringsbolagets ISL:s konkurs.

Sepp Blatter har besökt Lennart Johansson i Stockholm och på exekutivkommitténs möte i går diskuterades Blatters svar på de 25 frågor som tvingats fram från Uefahåll.

- Vi får vänta på revisorernas rapport och sedan bedöma om vi måste veva igång allt igen. Fifa-kongressen har givit Blatter sitt godkännande och det måste man respektera. Men sedan får vi se om rapporten bekräftar de fakta vi har fått, säger Lennart Johansson.

Men inom de närmaste veckorna kommer inget att ske.

Då ska Lennart Johansson verkligen ta ledigt.

För att vårda sin kropp och sin själ.

- Jag ska åka ut på landet. Jag ska försöka få konditionen tillbaka. Jag ska vara ute i naturen och låta min hustru Lola vila lite - hon har ställt upp mycket under den här tiden, säger han.

Under ledigheten ska Lennart Johansson också fundera på sin framtid.

Vill sluta i tid

Uefa-presidenten vill avgå på den stora kongressen nästa vår.

- Jag vill sluta i tid. Men mot detta står att exekutivkommittén vill att jag kör en mandatperiod till. Så fort jag fått hälsan tillbaka ska jag ge ett slutgiltigt besked. Det kan tyckas att jag hattar fram och tillbaka, men det är i grunden exekutivkommittén som vill att jag ändrar mig, säger Lennart Johansson.

Har inte din sjukdom gjort att du ändrat värderingar när det gäller jobb kontra familj?

- Jag har en underbar familj omkring mig. Men jag blir ingen bra människa av för mycket ledighet.

Men Lolas cancer, din hjärtoperation i höstas och nu din cancer - det har varit ett mycket svårt år för er?

- Ja och jag hoppas att vi har haft allt nu. Att vi tog allt på en gång.

Orsakerna till cancern är okända

Har varit president sedan 1990

Petra Thorén