"U21-landslaget borde kanske få mer pengar"

Lagrell fruktar att unga proffs kan glömmas bort

FOTBOLL

I går avslöjade Sportbladet att Manchester Uniteds svenska stjärna Bojan Djordjic hotar att nobba Sverige för Bosnien.

Tolv aktuella spelare till U21-landslaget är proffs - de riskerar att glömmas bort.

- Det är möjligt att U21-landslaget har för lite pengar att röra sig med, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska Fotbollförbundet.

Foto: Mats Strand
"JOBBIGARE ATT HÅLLA KOLL PÅ SPELARNA" Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har ett dilemma. Förbundskaptenen måste se spelarna för att bedöma deras kvalitet. Men pengarna räcker inte till att besöka alla.

Enligt U-21-kaptenen Göran Göransson räcker inte pengarna för att bevaka alla proffs utomlands.

Manchester U svenska spelare Bojan Djordjic är inte med i det svenska landslaget. Göran Göransson har inte sett honom spela ännu. Anledningen är att budgeten för att bevaka spelare utomlands för honom inte räcker.

"Ett problem vi måste lösa"

- Det här är ett problem som vi måste lösa. För att kunna ta ut de bästa spelarna måste jag kunna se spelarna med egna ögon. Det är inte så enkelt att bara för att man spelar i Manchester Uniteds reservlag ska man var given i U-21-landslaget.

Detta är ett nytt problem. I mitten på 80-talet fanns det inte många ungdomsproffs. Enda klara exemplet är Pär Zetterberg som levde ett ganska anonymt liv som stjärna i Belgien.

Till slut kom han med i landslaget.

- Det krävs mycket planering när man ska ut på längre resor. Reser man kors och tvärs bränner man mycket pengar. Möjligtvis kan det var så att U21-landslaget har för lite resurser för att titta på spelare utomlands, säger Lagrell.

- A-landslagets förbundskaptener Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck rör sig med en mycket större budget. De resurserna har inte U21-landslaget och kanske borde de få mer pengar att röra sig med.

Förbundskaptenen Göran Göransson jobbar 65 procent med landslaget och resten av tiden är han tränar- och utbildningsansvarig.

- Det blir jobbigare och jobbigare att hålla koll på alla spelare. Pengarna och tiden räcker inte till, säger han.

Talanger riskerar att glömmas bort.

När det saknas pengar för att resa.

Aktuella spelare för U-21 som är proffs

Fredrik Larsson