Olof Mellberg klar för Aston Villa

FOTBOLL

STOCKHOLM

På onsdagskvällen blev Olof Mellberg klar för Aston Villa.

Premier League-klubben köper loss landslagsbacken från spanska Racing Santander för motsvarande 75 miljoner kronor.

Foto: Anders Deros
Dyr svensk.

Mellberg blir därmed Sveriges näst dyraste fotbollsspelare, endast överträffad av Zlatan Ibrahimovic som kostade 82 miljoner när han gick till Ajax tidigare i år.

- Vi är glada över att ha gjort klart med en av Europas bästa backar, särskilt när vi lyckades värva honom i konkurrens med flera toppklubbar i Europa, skriver klubbens ordförande Doug Ellis på Aston Villas hemsida.

Den svenske landslagsbacken lämnade AIK 1998 för ett femårskontrakt med spanska Racing Santander. Där har han fortsatt att utvecklas starkt men när Santander i juni åkte ur högsta ligan ville 23-årige Mellberg inte vara kvar.

Samtidigt behöver Santander få in pengar.

Nu blir det alltså Birmingham och Aston Villa för Mellberg. Tanken är att han ska ersätta Gareth Southgate som gått till Middlesbrough.

Men än har Mellberg inte pratat med managern John Gregory eller någon annan i Villas ledning.

- Jag vill sköta det på ett riktigt sätt och låta klubbarna komma överens innan jag pratar med klubben, sade han till TT på onsdagsförmiddagen.

Till Birmingham

Mellberg var på onsdagsförmiddagen fortfarande kvar i Spanien men skulle under dagen flyga upp till Birmingham.

Mellberg är osäker på om han känner några Villaspelare sedan tidigare.

- Jag vet faktiskt inte riktigt vilka som spelar i laget.

Några namn är i alla fall välkända. Som fransmannen David Ginola, engelsmannen Paul Merson och bollgeniet Mustafa Hadji från Marocko. Samt danske målvakten Peter Schmeichel som i förra veckan blev klar för Villa.

Håkan Nilsson/TT