Mattiassons första mål när Djurgården vann

FOTBOLL

STOCKHOLM

Christer Mattiasson hade inte gjort mål sedan han kom till Djurgården för snart två månader sedan.

Men efter 344 minuter var måltorkan över - mot hans gamla lagkamrater Elfsborg.

Mattiasson gjorde 1-0 och Djurgården vann till slut med 3-0 på Stockholms Stadion.

Djurgården avancerade därmed upp i delad serieledning, med tre andra lag, i den superjämna allsvenskan.

Christer Mattiasson kom från Lilleström till Djurgården i slutet av maj med sargat självförtroende. Han trivdes aldrig riktigt i den norska klubben och när Djurgården hörde av sig tvekade han aldrig.

Men den gamla målsprutan hade svårt att hitta rätt - även i sin nya klubb.

- Det kändes jäkligt skönt när jag såg bollen rulla i mål, nästan som om jag hade gjort min första mål i karriären, sade en glad och delvis lättad Mattiasson.

- Visst betyder det en hel del att göra mål, men samtidigt har vi ju vunnit alla matcher utom en och då gör det inte lika mycket.

Djurgården inte lika charmigt

Mattiasson, som fyller 30 år om en vecka, har hela tiden haft tränaren Sören Åkebys stöd:

- Christer har jobbat hårt både på matcher och träningar och då ska han förstås vara med. Man vet också att förr eller senare lossnar det och alla spelare mår bra av att göra mål.

Djurgården bjöd inte på den härliga offensiv som charmat publiken tidigare i år. Men samtidigt tillät inte Elfsborg att Djurgårdens innermittfältare Magnus Pehrsson och Stefan Rehn dirigerade spelet som de gjort i så många gånger tidigare.

Elfsborg, nu utan stjärnorna Anders Svensson och Fredrik Berglund, var bra med i den första halvleken. Men när sedan Abgar Barsom (också hans första mål för säsongen) gjorde 2-0 var Elfsborg ett slaget lag.

- Vårt självförtroende är sårbart just nu. Vi är ängsliga ute på plan och vågar inte hålla i bollen. Och när vi åker på billiga baklängesmål som i dag tappar flera motivationen, sade Elfsborgs tränaren Bengt-Arne Strömberg.

Isaksson säker i målet

Elfsborg har i alla fall gjort klart med mittfältaren Jurica Siljanovski, Makedonien, och han behövs i nästa match mot Örgryte hemma.

- Det är förstås svårt att ersätta en sån som Anders Svensson, men med Siljanovski på mitten får vi en spelare som vågar hålla i bollen och det behöver vi just nu, fortsatte Strömberg.

Till skillnad mot Elfsborg är Djurgården ett lag med ett enormt självförtroende. I den andra halvleken kunde Åkeby kosta på sig att byta ut hela tremannaanfallet. Djurgårdstränaren fick in tre friska och fräscha spelare som tog vara på sin chans.

Inhopparen Louay Chanko gjorde 3-0 när bara två minuter återstod, efter mycket snyggt förarbete av Andreas Johansson.

Johansson spelade fram till ytterligare ett och var en av de bästa i ett starkt hemmalag.

Djurgårdens försvar är svårt att forcera och längst bak står målvakten Andreas Isaksson stor och säker. Isaksson, 19, är en av seriens bästa målvakter och här gjorde Djurgården en kanonvärvning.

Stig Lindmark/TT