Kalmar och Mjällby i serieledning

FOTBOLL

VÄXJÖ

Kalmar FF hänger med i toppen av superettan efter seger i Smålandsderbyt mot Öster.

Men de fick slita hårt för 2-1-segern.

- Vi var illa ute, erkänner Kalmar FF-tränaren Conny Karlsson.

I 16 minuter var det kamp i det alltid lika prestigeladdade Smålandsderbyt mellan Öster och Kalmar FF inför storpubliken, 4 826 .

Kalmar FF chockstartade när Håkan Lindqvist med ett distinkt skott i 12:e minuten gjorde ledningsmålet och bara fyra minuter senare tråcklade sig Kalmar-duon Lasse Johansson och Håkan Lindqvist igenom Östers försvar.

Olycklige hemmabacken Joakim Karlsson var siste man på bollen som helt ställde Östers målvakt Björn Stringheim.

- Vi var bra i 20 minuter, men därefter fungerade vi inte som ett lag. Mina spelare uppträdde en för en i stället för som ett lag och därför fick vi slita oss till segern, säger Conny Karlsson.

Svettig Wastå

Öster, hårt drabbat av avstängningar och skador, reste sig och i 52:a minuten reducerade Markus Jonsson på nick efter en hörna. Nu fick Kalmar FF-målvakten Petter Wastå det svettigt och vid ett tillfälle hindrade hans ena stolpe Östers Johan Mattsson från att göra 2-2 på en frispark.

- Vi saknar det där lilla sista och är spelmässigt helt jämna med topplagen i superettan, säger Östers tränare Jevgenij Kouznetsov.

- Vi förde ju matchen och skapade de bästa chanserna i andra halvlek. Vi gräver inte ned oss efter den här derbyförlusten utan tar med oss den andra halvlekens spel till returen på söndag i Kalmar.

Öster fick bättre fart på spelet när Mathias Johansson, en i Östers sjukstuga, kom in på mittfältet. Vidare var anfallsparet Daniel De Stefano och Bobga Walentin, tidigare juniorlandslagsman i Kamerun, farliga framåt.

Gefle-seger

Kalmar FF vann matchen på sitt säkra mittbackspar i Joachim Lantz och Dennis Nilsson. Framåt var som vanligt Håkan Lindqvist duktig på just Värendsvallen.

- Jag har en känsla av att vi inte är i bästa form för tillfället. Kanske har jag kört för hårt på träningarna de senaste veckorna, säger Conny Karlsson.

Även de andra matcherna i superettan var det jämnt.

Serieledande Mjällby fick oavgjort borta mot Frölunda och även Assyriska-Café Opera och Brage-Gais slutade oavgjort, medan Umeå och Landskrona vann med uddamålet.

Umeå besegrade Sylvia med 2-1 efter ett sent mål av Daniel Pettersson och gick därmed om Gais i botten av tabellen.

Gefle hänger på i toppen efter klara 4-0 mot bottenlaget Motala.

TT