Prislapp: 1 150 000 000

Patrik Andersson i Barcelona - som världens dyraste back

FOTBOLL

BARCELONA

Patrik Andersson har hittat sin plats i solen.

Tre år i FC Barcelonas klassiska randiga tröja kommer att göra honom ofantligt rik tack vare en fotbollsvärld där summorna som storklubbarna bollar med blir alltmer ofattbara.

Barcelona har satt sin prislapp på honom: 1,15 miljarder kronor!

- Man kan bara skratta åt det, säger Patrik Andersson.

Foto: ULF HÖJER
Lugnet före stormen? Sportbladet mötte upp Patrik Andersson i går när han checkade in på hotell Rey Juan Carlos i Barcelona. Vid poolen var det solsken, men till hösten får nog Patrik och de andra i "Barca" jobba hårt för att undvika storm.

Och hans leende blir bredare och bredare tills att det till slut övergår i ett lika hjärtligt som belåtet skratt. De knappa 75 miljoner kronor som Barcelona köpte honom från Bayern München för är i sig en enorm summa pengar. Men finns det någon klubb som inom tre år vill köpa loss Bjärred från Barcelona startar alltså budgivningen på 20 000 000 000 pesetas.

Som spelare vill man i dag kosta så lite som möjligt eller allra helst ingenting alls. Det var så Patrik Andersson hade planerat, att han skulle spela en säsong till med Bayern München för att sen som Bosmanfall kunna gå gratis och stoppa en rejäl slant i egen ficka. Barcelonas bud hade varken han själv eller någon annan väntat sig. En superklubb som under den senaste 20-årsperioden nästan alltid haft flera av världens bästa fotbollsspelare i sin trupp.

- Barcelona köper bara den typen av spelare, de bästa, eller så hämtar de unga kanoner från Sydamerika. Hade det inte varit för mina matcher i Champions League hade jag inte varit här.

Patrik Andersson har precis kommit till Barcelona när Sportbladet möter honom på hotell Rey Juan Carlos (Kung Juan Carlos). En fantastisk skapelse som andas lyx, flärd och pengar. Och även om spel i Barcelona handlar om att jaga titlar är det svårt att undvika att diskutera idrottens lönegalopp.

Kan tjäna upp till 100 miljoner på tre år

Med det bonussystem som Barcelona har kan du tjäna 100 miljoner på dina tre år här. Det är svårbegripliga summor.

- Så är marknaden. Man kan alltid sitta och tvista om det är rätt eller inte. Som spelare är det inget man kan styra men visst är det helt otroligt. Man kan bara se till sig själv vilka löner jag hade i Blackburn och det första kontraktet i Mönchengladbach. Jag hade 400 000 D-mark brutto i Gladbach. Två miljoner kronor varav hälften gick i skatt. I Malmö FF hade jag 18 000 i månaden plus premier.

Att komma till Barcelona innebär ett nytt stort kliv i din karriär, men du kommer inte hit för att förändras som spelare utan förhoppningen är att du ska förändra Barcelonas försvarsspel.

- Det är ömsesidigt. Jag har förhoppningar på Barcelona. Målsättningen för klubben är att ta oss förbi Madrid och dominera ligan. För mig handlar det om att fortsätta på den inslagna vägen. Fortsätta där jag slutade förra säsongen och föra över de kvaliteter jag har. Min uppgift är att hålla ihop ett försvar.

Har lärt sig den tyska mentaliteten

Förra säsongen slutade med att Patrik Andersson gjorde det avgörande målet och spelade hem guldet till Bayern i Bundesliga och några veckor senare stod han som vinnare även i Champions League.

Har du genom dina år i Tyskland blivit tysk i ditt sätt?

- Helt klart måste man anpassa sig under en så lång tid. Det gäller att ta för sig. Stiga fram och inte vara blyg. Det är den tyska mentaliteten som jag lärt mig mest av. Den inställningen måste man ha, framförallt på ett sånt här ställe. Fördelen är att jag fått känna på det klimatet i två år i Bayern München. Därför blir det här steget mycket mindre.

Vad tycker du om Barcelona som stad?

-Jag var här tre veckor under OS 1992 och lärde känna den till en del. Staden har allt. Havet har jag saknat under åren i Tyskland.

Kommer du att kunna röra dig i stan då?

- Jag tror inte det.

Har ni förlorat tre matcher i följd går man inte gärna ut, eller?

- Nej, men vi ska inte förlora tre matcher i rad.

Längs promenadgatan La Rambla hänger redan fullt med Barca-tröjor med nummer sju och Saviola på ryggen till försäljning. Förväntningarna på den nye Maradona är enorma. Vi hittar inga tröjor med Andersson på ryggen och själv vet han inte ens vilket nummer han ska få.

- Vet inte vilka nummer som är lediga. Det spelar faktiskt ingen roll. Man har ju sitt namn på tröjan, säger Patrik Andersson.

Det är inne på väldiga Nou Camp som han ska göra sitt namn känt. När han ligger i solstolen och kisar mot den sista kvällssolen ser Patrik Andersson riktigt belåten ut. Det har han all anledning att göra. Ett nytt spännande kapitel är på väg att skrivas för en av svensk fotbolls mest framgångsrika spelare genom tiderna. Nu är det Spanien och stjärnspäckade spanska ligan som gäller. Landslaget och höstens VM-kval finns inte med i bilden för tillfället.

- Det tänker jag inte alls på. Det är det här som gäller. Det ska bli roligt.

Säger Patrik Andersson och ser riktigt nöjd ut.

Att bli värderad till en dryg miljard är nog rätt roligt det också.

Har vunnit Champions League med München

Stefan Alfelt