Bjärreds första dag: blod, svett & urin...

Barcas tränare: Vi ska arbeta hårt med honom

FOTBOLL

BARCELONA

Lämna blodprov, kissa i en mugg och träna lätt på kvällen. Så såg Patrik Anderssons första dag på nya jobbet med FC Barcelona ut .

Det kommer att bli tuffare.

- Vi ska arbeta hårt med honom de närmaste veckorna, säger tränaren Carles Rexach.

Foto: MARC MORRIS
FÖRSTA DAGEN PÅ JOBBET I förrgår kom Patrik Andersson till Barcelona. I går började allvaret - med blodprov, urinprov och lätt träning. "Han är en mycket viktig spelare", säger tränaren Carles Rexach om det svenska nyförvärvet.

För det är så här:

Barcelona måste lyckas i år. Som presschefen Txemi Terés säger tolererar fansen inte en misslyckad säsong till. Barca måste åter ta sig förbi ärkerivalen Real Madrid. I det perspektivet har Patrik Andersson en nyckelroll.

- Han är en mycket viktig spelare som kan ge oss den erfarenhet som vi behöver i försvaret, säger Carles Rexach.

Barca ska underhålla

Barcelona med arvet från gladfotbollsdagarna under Johann Cruyff - som först spelare och senare framgångsrik tränare - ska underhålla. Det har inte räckt att bara vinna men efter ett par darriga säsonger kräver nu de mycket krävande supportrarna till världens största klubb poäng och titlar - och man är beredda att acceptera att det sker på bekostnad av underhållningen.

- Vi har spektakulära spelare som Rivaldo, Saviola och Geovanni som behöver en frihet att spela som de vill. Mitt jobb är att skapa ramarna som ger dem denna frihet. Annars kunde jag lika gärna sitta hemma och se dem på tv, säger Carles Rexach.

För att geniernas offensiva kvaliteter ska kunna få maximalt utlopp måste det vara säkrat bakåt. Patrik Andersson är den stabile mittback som Barcelona hoppas ska kunna skapa en svårforcerad fyrbackslinje.

- Om han kommit direkt från svenska ligan hade det inte varit möjligt att ge honom det förtroendet. De två åren i Bayern München har gett honom erfarenheten som behövs för att klara jobbet, säger Txemi Terés.

Stefan Alfelt ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM