Häftiga hyllningar när "Bajen" vann

FOTBOLL

HELSINGBORG

Med en jätteräddning efter två minuter tog Lasse Eriksson ut kursen på Olympia där Hammarby knockade den tippade guldfavoriten Helsingborg.

"Bajen" vann med 3-1 och spelade den typ av rolig fotboll som styrelsen inte gillar och därför inte vill ha kvar sin tränare nästa år.

Men Sören Cratz och spelarna hyllades häftigt av den stora Bajen-klacken.

De stod där i säkert fem minuter efter matchen, i ena hörnet av Olympia.

Klacken hade fått se Jonas Stark vräka sig fram och trycka in 1-0 efter fyra minuter.

Och förstås Lasse Eriksson jätteräddning med knäna på ett närskott från Helsingborgs Mikael Gustavsson två minuter tidigare.

I en härligt, gnistrande föreställning med finfin fotboll i sommarkvällen.

- Vi har en stabil och stark backlinje och två anfallare (Peter Markstedt och Andreas Hermansson) som fungerar kanonbra tillsammans. Men viktigast är att alla i gruppen strävar åt samma håll, har en professionell attityd och en jättebra lagmoral, sa Lasse Eriksson.

Fokus på fotboll

Han kom tillbaka till Hammarby hösten 1998 efter utflykter till Norrköping och portugisisk fotboll och trivs utmärkt.

Lasse vill inte särskilt kommentera att Cratz får lämna efter allsvenskans slut.

- Ja, så ser det ut i den här branschen. Vi koncentrerar oss på fotbollen och det var skönt att vi gjorde en bra match, förresten inte bara nu på Olympia utan vårt spel i de fyra senaste. Vi har en stigande formkurva, sa Lasse.

Guldet tippades före säsongen vara vikt för Helsingborg och Hammarby avstigningskandidat.

Nu ligger Hammarby på delad första plats.

Höga förväntningar

Helsingborg hade problem: försvaret glappade, mittfältet kom ingen vart och längst bak i målet hade veteranen Sven Andersson en darrig kväll.

Vid Hammarbys 1-0 tvekade han, det blev skott, retur och Jonas Starks mål.

Mikael Gustavsson, som bommade friläget för Helsingborg efter två minuter, kvitterade på nick.

Men Hammarby gjorde 2-1 (Mikael Andersson) efter ett skott av Andreas Hermansson från 25 meter. Sven Andersson lämnade retur.

Strax före paus blev Helsingborgs Jesper Jansson utvisad efter sin andra varning. Med tio man tryckte Helsingborg på för att kvittera. Men Lasse Eriksson stod i vägen på de få bollar som försvaret släppte förbi.

- Vi har höga förväntningar på oss, det är viktigt för hela klubben att vi biter ihop nu och klarar målsättningen att komma ut i Europa, sa Helsingborgs tränare Nanne Bergstrand.

"Bajen" backade och var pressat. Mitt i stormen gjorde Andreas Hermansson 3-1, hans nionde mål i år.

Och Sören Cratz tog ett glädjeskutt från bänken.

- Det var härligt här på Olympia, som jag har respekt för. Vi hade lika bra kombinationer som Helsingborg, men gick mer rakt på mål. Vi har tagit sex poäng mot Helsingborg och nu vunnit fyra matcher i rad. Jag är stolt, sa Cratz.

Bo Harmby/TT