Här välkomnar fansen Bjärred

Andersson tog för sig och visade de Boer hur man spelar försvar: Det finns en hel del att jobba med

1 av 4 | Foto: Ulf höjer
STEGET FÖRE DE BOER IÐ går visades Barcelonas nya trupp upp för fansen. Och Patrik Andersson visade direkt vem som ska bestämma i storlagets försvar. Han dirigerade spelet och när Frank de Boer inte spelade som Andersson ville kallade svensken till sig holländaren och förklarade hur det skulle gå till. "Det finns en hel del att jobba med", säger Patrik Andersson om Barcelonas försvarsspel.
FOTBOLL

BARCELONA

En helt vanlig tisdag, arbetsdag för de flesta, och ändå kom

38 000 fans som jublade och sjöng på Nou Camps läktare när FC Barcelonas nya trupp visades upp i den tryckande middagshettan.

Det här är Patrik Anderssons nya liv. Ett liv mitt i hysterin där fotboll är större och viktigare än allt annat. Galenskap - men en skön galenskap.

- Det var jättekul och pampigt. Härligt att få uppleva den här presentationen och folket på läktarna, säger Patrik Andersson.

Han har varit med om det mesta i sitt fotbollsliv men såg faktiskt lite spänd och tagen ut när han sprang in på den fantastiskt jämna och välklippta gräsplanen ihop med högen av stjärnor som ska utmana Real Madrid om ligaguldet.

- Före visningen var vi inne i kapellet och välsignades. Det var första gången på fyra år som laget välsignades inför serien för att det ska gå bra. Det var rätt häftigt.

Andersson tog det lugnt i närkamper med lille Saviola

När truppen ställde upp sig på ett led mitt på planen dånade Barcas hymn om och om igen i högtalarna och alla på läktarna sjöng med. Klubbens president Joan Gaspart tackade fansen för deras stöd och lagkaptenen Sergi uttalade sig för spelarna och sa att det är en tuff säsong som väntar men alla ska anstränga sig till det yttersta för att göra klubbens trogna fans lyckliga.

Och sen delade man upp i två lag och spelade tvåmål inför den lyckliga storpubliken.

Varje gång som nye superstjärnan Javier Saviola rörde bollen jublades det extra. Patrik Andersson, som hade att hålla koll både på "den nye Maradona" och Patrick Kluivert, höll inne med tacklingarna när han i några lägen kunde sopat undan såväl boll som 168 cm Saviola.

- Han behöver all hjälp nu i början, säger Bjärred med sedvanlig trygg röst.

På bara några dagar har 19-årige Saviola visat upp en attityd som fått de äldre stjärnorna att reagera mot pojkvaskerns stöddiga utstrålning. På presentationen stod ingen riktigt nära honom och ingen klappade om honom när han gjorde mål.

- Saviola har en fantastisk teknik. Vi får bara hoppas att han får en bra start, säger Patrik Andersson.

Som själv drog ner applåder med en del säkra brytningar. En enda gång blev han riktigt bortgjord - av just Saviola som läckert klackade Kluivert till ett friläge han inte kunde undgå att göra mål i - men den gången var det Frank de Boer som ställde till det.

- Vi spelade ju zon - men han spelade inte zon utan följde med förbi mig.

Så Patrik kallade till sig den holländske stjärnan (som väntar på besked om sin överklagade dopningsdom) och förklarade ett och annat om försvarsspel.

- Man ser att det är ett lag som besitter otroliga kvaliteter framåt. Sen har det haft problem att försvara sig - var man ska starta och andra grundläggande grejer. Där finns en hel del att jobba med.

Vid sidolinjen drog journalister som inte gör annat än skriver om Barcelona häftigt efter andan och tog sig för huvudet.

- Man läxar inte upp Frank de Boer. Han är inte en person som tycker om att bli tillrättavisad, sa de och man såg att Patrik Andersson i mångas ögon redan bevisat vilken auktoritet klubben köpt in.

Det var armviftande, pekande och styrande av försvarskollegerna på samma självklara sätt som Patrik styrt sina medspelare sen han kom med i Malmö FFs A-lag som 17-åring.

- Det var inte som när vi spelade i Bayern med tre man på linje. Jag var helt själv därnere i dag och det var väldigt öppet. Fritt blås ibland men det är ju för publiken man gör såna här grejer, säger Patrik Andersson.

Ligapremiären spelas i slutet av augusti

Hans min visar att det inte är ett spel han tänker tillåta i fortsättningen. Men första liret inför publik på nya hemmaarenan gjorde alla glada och nöjda. De 38 000 åskådarna gick hem med gott hopp om att det nu äntligen är dags att krossa arvfienden Real Madrid. För på planen hade det bjudits tekniska läckerheter i mängd och ändå saknades brassarna Rivaldo, Geovanni, Roichembak och portugisen Simao som ansluter till nästa veckas träningsläger i Schweiz.

Premiären i spanska ligan sker borta mot Sevilla 26 augusti. En mardrömsstart där man förväntar att temperaturen ska ligga runt 38 grader även när matchen startar 22.00 på kvällen. Ungefär lika varmt som det var i den väldiga arenans gryta i går under presentationen.

- Det går egentligen inte att spela när det är så här varmt, säger Andersson.

Fast det var nog ännu hetare i skuggan på de rödblå-gungande läktarna där varje steg följdes och känslorna svallade som vore det en se-riefinal som utspelades på planen.

Fotboll är stort i Barcelona. Enormt stort.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM