”Jag är själv lite i chock”

Erik Edman om den snabba övergången till Holland

FOTBOLL

HEERENVEEN

För tio dagar sen hade Erik Edman inga tankar på att bli proffs igen.

I går checkade han in på golfhotellet De Heide där AZC Heerenveen förlägger sina nya spelare.

- Jag förstår de AIK-fans som blivit chockade av den snabba affären. Jag är själv lite i chock, säger han.

Foto: ULF HÖJER
PROFFS IGEN Erik Edman har landat fysiskt - men inte mentalt - i Holland.

Andra proffssvängen ska förhoppningsvis gå bättre än säsongerna i Torino och Karlsruhe. Erik Edman och Marcus Lantz var två av allsvenskans absolut mest lovande talanger när de köptes till italienska serie A-laget Torino. Men de fick bara spela två cupmatcher.

- Jag förstod överhuvudtaget inte varför dom köpte oss. Man lägger väl inte pengar på något som man inte har några intentioner att använda? Till slut gick jag med på att bli utlånad till Karlsruhe bara för att komma ifrån min trista situation.

Trögt med Baxter - trögt med Nordin

Erik Edman kom hem för att bli en viktig kugge i hårdsatsande AIK som spenderade friskt av sina Champions League-miljoner och aktiepengar för att etablera sig som Sveriges bästa lag.

Fjolåret blev en miss. Tränaren Stuart Baxter sa upp sig. Men det går lika trögt under efterträdaren Olle Nordin.

- Vi har inte spelat bra. Man kan inte blunda för sanningen. Det är skillnad om man spelar bra och bränner tio målchanser per match. Olle Nordin har sin del i det hela men det är också vi spelare som inte tagit vårt ansvar. Alla har sin del i att det går dåligt.

De senaste dagarna har det spridits rykten via internet om AIK-spelare som supit på Gotland och att det skulle förekomma narkotikamissbruk i truppen.

”Det räcker med att ta en öl...”

- Vissa spelare var på Gotland under de tre dagar vi var lediga i förra veckan. Den enda ledighet vi hade på hela sommaren. Hade vi haft ledningen i serien och folk hade varit dyngraka hade ingen brytt sig. Nu när det går dåligt räcker det att en av oss tar en öl för att folk ska höja på ögonbrynen. Är man fotbollsspelare och vill spela i AIK får man vara beredd på det.

Erik Edman har kapacitet för att bli en landslagsback. Egentligen är han landets ende naturlige vänsterback med riktigt hög potential.

- Klart att jag vill spela i ett svenskt A-landslag någon dag men det handlar om att man ska vara bra nog för att spela där. Att hålla en jämn och hög nivå. Så länge jag inte gör det kommer jag aldrig att vara där.

Han har fått en nystart i sin fotbollskarriär men han lämnar ett svårt hål att fylla i AIKs sargade lag.

Har spelat för Torino

Stefan Alfelt