Kluivert: Zlatan kan lyckas

Sportbladets Stefan Alfelt mötte ”Barcas” superstjärna - här ger han råd till Ajax nye nummer 9

1 av 2 | Foto: Ulf Höjer
har sett Zlatan - på tv Sportbladets Stefan Alfelt mötte den holländske storstjärnan Patrick Kluivert - och fick några råd att vidarebefodra till den nye nummer nio i Ajax. Alla väntar sig något extra av den spelare som bär numret på ryggen. ”Det är tuffa krav, men jag har sett Ibrahimovic göra en del fina mål på tv”, säger Kluivert.
FOTBOLL

BARCELONA-AMSTERDAM

Här får Zlatan Ibrahimovic en hälsning från holländske superstjärnan Patrick Kluivert via Sportbladet:

- Det blir tufft men du har förutsättningarna som krävs för att kunna lyckas som den nye nummer 9 i Ajax.

Zlatan tar emot hälsningen med ett stort leende:

- Tyckte Kluivert det? Kul. Han är den vassaste.

Tröja nummer 9 har en alldeles speciell betydelse i Ajax. Det är den som till exempel Marco van Basten och Patrick Kluivert har burit. Alla väntar sig något extra av spelaren med 9 på ryggen.

- Man förväntar sig att han ska göra mål. Och göra mål igen. Och igen. Och igen. Mål i varje match.

- Det är tuffa krav men jag har sett Ibrahimovic göra en del fina mål på tv. Han är stor och han har snabbheten och bra teknik. En spännande talang, säger Patrick Kluivert.

Ajax har under en lång rad av år utvecklat talanger till superstjärnor typ Kluivert som nu löneförhandlar med Barcelona. Ryktet säger att han kräver 45 miljoner kronor per säsong - plus matchpremier och bonus för vunna titlar.

”Han kommer att få lägena”

Själv kommenterar han inte sina pågående förhandlingar men han pratar gärna om sin efterträdare i Ajax.

- Jag kan inte säga om Ajax är en bra första proffs-klubb för Ibrahimovic eftersom jag själv var i klubben redan från sju års ålder. Ajax var en bra klubb för mig att utvecklas i eftersom alla lag från knattar och uppåt spelar exakt samma typ av fotboll. Varje steg blev enkelt.

- Det positiva för Ibrahimovic är att Ajax alltid spelar offensiv fotboll. Han kommer att få lägena. Sen gäller det för honom att ta tillvara på sina chanser, säger Patrick Kluivert.

Zlatan har gjort 16 mål på sex träningsmatcher för sin nya klubb, men det har varit i matcher mot amatörlag från lägre divisioner. Det stora provet kommer i kväll och på lördag under Amsterdam Tournament. I kväll mot Milan och på lördag inför absolut fullsatta läktare mot Liverpool.

- Det ska bli spännande att möta Milan. Det är ett världslag. En helt annan klass än allt annat motstånd som jag mött tidigare, säger Zlatan.

40 000 på läktarna i Milan-matchen?

Någonstans mellan 35 000 och 40 000 åskådare väntas till kvällens match mot Milan i Amsterdam arena. Alltså ganska exakt lika många som kom till Barcelonas hemmaarena Nou Camp för att titta på när Barcas nya trupp visades upp mitt på dagen i tisdags.

Även om Ajax är stort i sig är det för de allra största stjärnorna ändå bara ett steg på vägen. Det är nu Zlatan Ibrahimovic ska visa att han är en nummer 9 som det finns anledning för de riktigt stora klubbarna att stå i kö för.

Amsterdam Tournament:

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM