Isaksson kan bli Sveriges yngste mästerskapsmålvakt - och han måste få chansen mot Grekland

FOTBOLL

Det var på tiden, säger man i Djurgården.

Precis rätt tid, säger jag.

För första gången en A-landslagstrupp med Andreas Isaksson, och jag förutsätter, att vår bäste målvakt på hemmaplan också får stå en halvlek mot Grekland i Thessaloniki på onsdag och inte bara vara med och träna.

Om karriären sen fortsätter rulla på, så kan Andreas bli Sveriges genom tiderna yngste VM-målvakt i Japan i början på juni.

20 år och åtta månader gammal.

Foto: Peter Kjellerås
Isaksson är född 1981 Namn: Andreas Isaksson. Född: 3 oktober 1981. Familj: Singel. Bor: Stockholm. Längd: 199 cm. Vikt: 88 kg. Klubb: Djurgårdens IF (2001-). Moderklubb: Östra Torp. Andra klubbar: Trelleborgs FF, Juventus. Position: Målvakt . Landskamper: 0 A, 18 U21, 6 J, 9 P.

Än så länge slår inte Andreas från Djurgården, Juventus och Trelleborgs FF ut Magnus Hedman från målvaktsjobbet i landslaget.

Hedmans Coventry för visserligen en något ljusskygg tillvaro i divisionen under Premier League, men i landslaget har Magnus själv en närmast oslagbar VM- och EM-kvalstatistik: 18 matcher, ingen förlorad, totalt fyra insläppta mål.

Hedman har stått för trygghet med sin fysik och sina snabba reflexer på linjen, och snart 29 år är han heller inte lastgammal.

Däremot har han med åren blivit skadebenägen och under de två senaste säsongerna har han tvingats till flera längre uppehåll. I pågående serie har han spelat 19 av 31 matcher.

Bakom Magnus Hedman finns Magnus Kihlstedt - minns storspelet mot England i november! - och den Mattias Asper som nyss börjat sin turkiska Besiktas-karriär så bra.

Isaksson är framtiden

Ändå är det naturligtvis Andreas Isaksson som står för framtiden. Det har han gjort alltsedan sitt mer eller mindre ofrivilliga genombrott i Trelleborg våren 1999, även om framgångsvågen tog en time out under tiden i Juventus.

Vi stockholmare minns framförallt den högerhandsräddning som "Isak" gjorde i septemberderbyt mot AIK på en kanon från Sharbel Touma.

Måste ha varit en av de främsta enskilda målvaktsinsatserna på Fotbollstadion sedan arenan byggdes 1937. Rena Ronnie Hellström-klassen!

Ronnie är en av Sveriges yngsta mästerskapsmålvakter genom tiderna - 21 år, tre månader och 13 dagar, när han VM-debuterade i Mexiko 1970.

Lika unga, 21 år, har två andra mästerskapsmålvakter varit: AIK-aren "Svenne Berka" Bergquist (21/11/15) i Berlin-OS 1936 och Göteborgs FF:s Josef Börjesson (21/2/14) i Stockholms-OS 1912.

Jo, Svenne Berka var faktiskt AIK-are den gången! Han hade lämnat Hammarby för AIK men fick våren 1936 inte spela en enda match i allsvenskan, för där hade AIK nämligen Gurra Sjöberg.

I landslaget var Berka däremot ordinarie och till hösten var han tillbaka i Hammarby"

Yngst av alla svenska målvakter i ett VM/EM/OS är alltså Josef Börjesson, följd av Hellström och Bergquist.

Men Andreas Isaksson kommer att vara ännu yngre, om han får spela i Japan.

Den som kan fotbollens historia har naturligtvis redan läst mellan raderna, att det kanske ändå inte bara är bra med ungdom.

Ronnie gjorde en blunder

Ronnie i Toluca 1970: 0-1 mot Italien sen Domenghinis lösa skott efter elva minuter slunkit in under Ronnie;

Berka i Berlin 1936: 2-3 mot Japan - svensk fotbolls nesligaste nederlag;

Börjesson på Stockholms Stadion 1912: 3-4 mot Holland och 0-1 mot Italien - men Josef Börjesson fick i alla fall pris som bäste svensk.

Historien avskräcker inte mej. Den borde inte heller avskräcka Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg.

- Det känns rätt, att Andreas får träffa killarna och lära känna miljön, sa Lasse Lagerbäck lite försiktigt.

Det känns mer än så, skulle jag vilja säga.

Det känns som om 199 centimeter Isaksson mycket väl kan vara en man för en startelva i VM. Om inte mot England 2 juni i Saitama så mot Nigeria i Kobe 7 juni.

Den dag som Andreas Isaksson är 20 år, åtta månader och fyra dagar.

Och tidernas yngste!

Åldern på alla våra mästerskaps- målvakter