Jakten på Svennis igång

”Lugn, det är inte VM än”

FOTBOLL

AMSTERDAM

Hur det än går mellan Holland och England i kväll kommer vi alla att sitta där med brandgula clownnäsor.

Det är nämligen tänkt att det ska slås ett världsrekord i sådana. Samtliga besökare får en varsin clownnäsa vid insläppet före matchen.

Jag tror inte Svennis kommer att använda sin.

Det räcker med att brittisk press försöker sätta narrkåpa på honom.

Foto: AP
KOM IGEN DÅ Sven-Göran Eriksson under gårdagens presskonferens.

Det var kanske att ta i. Men det är nåt liknande det handlar om nu.

Har ingen aning om hur eller vem eller var eller varför, men det har tydligen utgått ett påbud om att jaktsäsongen har startat.

Den skrivande expertisen har börjat nedräkningen inför VM mycket tidigare än vad Sven-Göran Eriksson varit beredd på, så nu är det slipade knivar, nu är det en helt annan ton i luften än under fjolåret.

Jag satt och väntade på Svennis och lyssnade häpet till Drevet.

Drevet har krossat alla föregångare

Drevet är den samling engelska skribenter som druckit te med Alf Ramsey, kikat i Don Revies hemliga pärmar, suttit på Ron Greenwoods hotellrum, lyssnat på ändlösa utläggningar av Graham Taylor, käkat ägg och bacon med Bobby Robson, skrattat och dunkat Kevin Keegan i ryggen.

Drevet har krossat alla dessa föregångare till Svennis.

Drevet är lika samtrimmat som ett gäng engelska hundar under rävjakten. Det uppträder dessutom på samma sätt: sniffar lite försiktigt, får upp ett spår och blir sen galet av blodtörst.

När Svennis kom till presskonferensen på hotellet i Amsterdam i går kväll var jag alltså beredd på vad som komma skulle.

Det var däremot inte han.

Svennis var för ovanlighetens skull klädd i blåvit träningsoverall och såg ut som en finsk landslagsläkare. Han hamnade omedelbart i försvarsställning, ty Drevet var på hugget.

De kritiska frågorna sköt som pilar genom luften:

Var ligger logiken i att lämna Robbie Fowler och Ted Sheringham hemma?

Varför provar du nya spelare i stället för att spela ihop laget?

Varför har du petat Danny Murphy?

Varför tog det 72 timmar innan du förklarade din laguttagning?

Hur ska du göra med spelare som Lee Bowyer, Jonathan Woodgate och John Terry?

Vad har du egentligen för policy gentemot pressen?

Svennis såg lite obekväm ut till en början, hans engelska blir betydligt sämre när han blir pressad, men svaren lät i mina öron helt okej. Han kunde försvara sig.

Det som däremot inte lät bra var Svennis upprepande av "kanske, vi får se i morgon".

Drevet ville veta lite om hur uppställningen skulle se ut. Vem som skulle spela på vänsterkanten, vilken taktik som skulle användas, och så vidare.

- Vi får se i morgon, sa Svennis, gång på gång.

Det gjorde Drevet alldeles galet, och det kan jag i viss mån förstå. Det är trots allt bara en träningslandskamp i februari, det finns inga större hemligheter att dölja och Svennis borde förstå att han måste ge lite service till ett fotbollstörstande folk.

Det enda han avslöjade var att han kommer att använda samtliga 18 utespelare.

- Lugn, det är inte VM än! Det är fem månader dit och är det nån gång jag kan experimentera med nya spelare så är det nu., sa Svennis.

Blir gärna en förlorare - så länge England slår Sverige

Han förklarade också att han gärna förlorar varenda träningslandskamp framöver - bara det blir seger mot Sverige i juni.

- Men vi måste lära oss att spela på olika sätt. Det är en sak att möta Sverige, en helt annan att möta Argentina. Vi kan inte försvara oss lika högt upp på planen mot argentinarna, de är för bollskickliga.

Givetvis har Svennis också skickat ut en spion för att kolla in svenskarna mot Grekland.

Nå, grillningen var tuff i går och man kan misstänka att det bara är början. Blir det engelskt storstryk mot van Nistelrooy och kompani i ikväll - i en match som eventuellt spelas under tak - blåser Drevet i en visselpipa och vrålar "attack"!

När Svennis lämnade sällskapet frågade jag honom om det här var den värsta sittningen hittills, om han inte känner att det börjar blåsa lite runt knutarna.

- Äh, det här var väl ingenting? Det får man räkna med i ett fotbollsland, sa han och flinade.

I hotellobbyn stod David Beckham i badtofflor, i farlig närhet av baren satt Sol Campbell och Steven Gerrard i varsin soffa och i hissen stötte jag på Paul Scholes och Kevin Phillips.

Scholes såg sur ut men Phillips var desto trevligare.

- Eriksson? The one and only, blinkade han.

Så länge spelarna tycker så har Svennis inget att frukta.

Peter Wennman