Skrattmatch - glöm det

Mötet mot Grekland i kväll kan ge oss ett mittbacksproblem inför VM

FOTBOLL

THESSALONIKI

Hon var Alexander den stores halvsyster, dotter till Filip II av Makedonien och gift med blivande kung Kassandros, som när han 315 f.Kr. grundade denna stad också gav den sin hustrus namn.

Vad den sköna Thessaloniki i sin tur kan ge svensk fotboll vet vi i kväll.

En ny central mittfältare i Pontus Farnerud?

En ny världsmålvakt i Andreas Isaksson?

En ny kantspringare i Johan Elmander?

Eller ett mittbacksproblem inför VM"

Bara så du har klart för dej: dagens landskamp är inte så där himla viktig. Som Lasse Lagerbäck uttryckte det när han presenterade truppen:

- Först från 27 mars är det VM som gäller. Från Schweiz-matchen i Malmö

Än så länge finns chansen för nya fynd att slå sig in i VM-truppen - ja, till och med i startelvan.

Två 80-talister finns med från start i kväll: Zlatan Ibrahimovic på topp och Pontus Farnerud som defensiv mittfältare i febrige Tobias Linderoths ställe.

På bänken ytterligare två 80-talister: Andreas Isaksson, som jag vill se stå andra halvlek, och Johan Elmander, som lär bli inbytt på höger mittfält.

- Många byten blir det, aviserar Tommy Söderberg, men han vill inte binda sig för hur många, för vilka eller när de ska ske.

Pontus Farnerud har alltid varit en favorit

Pontus Farnerud var en av de piggaste på träningen och speciellt minns jag en riktig åktur som han bjöd namnen Kåmark på.

Sen franska ligan nystartade 5 januari har unge Farnerud - han fyller 22 första VM-veckan - spelat nio av Monacos elva matcher från start; i en var han avstängd.

- Oftast som defensiv mittfältare men någon gång också till höger i en diamant, berättar han.

Jag har alltid gillat Landskrona-teknikern ända sen jag såg honom första gången en oktoberlördag 1998 på Nösnäsvallen i Stenungsund, seriefinal i söderettan, och av en händelse såg andra halvlek tillsammans med en kvinna som oavbrutet hejade på "Pontan". Mamma Agneta Farnerud.

Sen Bois missat kvalet mot Trelleborg valde Pontus Monaco och en fortsatt gedigen fotbollsutbildning, först under Jean Tigana och numera under Didier Deschamps; en elegant och en slitvarg.

Nej, Pontus Farneruds framtid är jag inte orolig över, oavsett hur det går i dag.

Värre då med vår lagkapten Patrik Andersson som inte spelat en match sen 9 december, som visserligen ser det goda i att vätskan i knät halverats men som också talar om ,"att det börjat bildas muskelfibrer i sörjan".

Bjärred/Mjällby lär få en het afton

Som gammal knäpatient tycker jag inte alls det där låter bra, och jag kan tänka mej, att "Bjärred" tillsammans med Johan Mjällby får en riktigt het afton mot Greklands skickliga anfallsduo Demis Nikolaidis och Angelos Charisteas, båda målskyttar i 2-2-matchen mot England.

Bra är däremot vädret denna strålande tisdag och ännu varmare, 17 grader, ska det bli i kväll.

På andra sidan Thermaikosbukten kan man se Mount Olympos snöklädda topp, 2 917 meter över havet, Greklands högsta berg, gudarnas boning.

Tzatsikin, den marinerade peperonin och den friterade fisken smakar utmärkt på utomhusserveringen, och några hörn bort i Ladadika-kvarteren bjuder ÖSK-tränaren Mats Jingblad och Tony Lappas (före detta Halmia, före detta Häcken, numera Fifa-agent) på smarrig efterrätt.

Jingblad tränade en av stadens tre klubbar, Iraklis, under åtta månader 1998-99, och med Lappas som assisterande tog de båda Iraklis till en niondeplats.

Gott så - men en annan svensk är här ännu större: Agne Simonsson, Iraklis tränare 1988-90, obesegrad på hemmaplan under två år på det vackert blåvita stadion där landslaget nu tränade, och vid sekelskiftet framröstad som tidernas tränare i Iraklis.

Så stor blir ingen av dagens svenskar; åtminstone inte i Thessaloniki.

ARTIKELN HANDLAR OM