Tur för oss att vi har spelgeniet Anders Svensson

FOTBOLL

THESSALONIKI

En fotbollsspelare med offensiva uppgifter ska vara som en sportkrönikör: oförutsägbar.

Det är därför jag faller för Zlatan Ibrahimovic och Anders Svensson - men inte för Daniel Andersson.

Efter 2-2 mot Grekland säger Tommy Söderberg:

- Det var Daniels bästa match i ett svenskt landslag!

Jag säger: det var Zlatans bästa match i ett svenskt landslag, och vilken tur att ni har Anders Svensson!

Först som sist: 2-2 borta mot ett Grekland som spelade 2-2 borta mot England är naturligtvis mer än godkänt i premiären VM-året 2002.

Storspel av Magnus Hedman med en dubbelräddning som jag ännu inte fattat hur den gick till, en Patrik Andersson vars knä höll den timme han testade, två lovande debuter av Pontus Farnerud och Johan Elmander - men oroväckande glapp på Erik Edmans vänstersida och ständiga problem med de grekiska frisparkarna: två resulterade i mål och tre var bara decimetrar ifrån.

Bara sex minuter alltså från den första segern mot Grekland på 82 år, sen Antwerpen-OS 1920, då Blåvitts Herbert Karlsson, "Murren" kallad, dundrade in fem mål i en 9-0-match.

Mycket vackra mål

Möjligt att det gjordes vackra mål även i Antwerpen men jag tvivlar på att de nio i skönhet var jämförbara med de två på Harilau Stadion.

Två fullträffar signerade spelgeniet Anders Svensson:

Vid 1-0 är det Anders som på Zlatans fina passning friställer Magnus Svensson med en sulrullning bakåt.

Vid 2-1 hittar Anders den framrusande Stefan Selakovic, inbytt tre minuter tidigare, med en 50-meterspassning på foten, och fjolårets allsvenske skyttekung visar sin klass med mottagningen, finten förbi backen och skottet förbi målvakten.

Inte spelat sen i mars

Också nån sorts revansch för att han inte bevärdigats med en enda landskampsminut, sedan han i moldavisk snö plockats av plan i Chisinau efter 52 minuter av VM-kvalet 28 mars ifjol.

Men det är Anders Svenssons roll som är intressant, och intressantast är förbundskaptenernas ovilja att satsa på Anders där han trivs bäst: som central mittfältare.

Nu fick, av alla människor, Daniel Andersson börja i den rollen, och det är nog så enkelt som att herrarna anser Daniel Andersson vara en bättre bollvinnare där i mitten än Anders Svensson.

Alltså: hellre defensivt tänkande än offensivt"

Mot Grekland fick ju Anders Svensson i alla fall spela hela matchen. Det har han inte gjort sen Malta borta 28 februari förra året.

Sen dess har han varit med i Sveriges samtliga elva landskamper: fem från start men blivit utbytt, hoppat in i fem och nu åter 90 minuter.

Till sist några rader om Torbjörn Nilssons debut som förbundskapten för U21-landslaget, 0-3 mot ett överårigt Grekland.

En nervös Bojan Djordjic dribblade tills han fastnade, fick oftast frispark, och Sverige tappade tempo. Men Bojan kan bättre.

Däremot undrar jag över vilka signaler kapten Torbjörn sänder ut, när han spelar Blåvitts mittback Mikael Antonsson som högerback.

Ytterbackar har länge varit en bristvara för A-landslaget, och hur ska vi kunna odla fram några såna, om de inte ens får chansen i U21-laget?

Skärpning, Torbjörn!