Svennis stjärnskott

Vesslan Vassell tystade kritikerna: Nu finns en VM-plats i bakhuvudet

1 av 2 | Foto: PAUL VREEKER
SVAR PÅ TAL Aston Villas Darius Vassell tystade kritikerna och visade varför Svennis valde att satsa på honom.
FOTBOLL

AMSTERDAM

Tystnad! Geni i arbete.

Det är den skylten Sven-Göran Eriksson kan hänga på sin kontorsdörr från och med nu och fram till VM.

Ingen kommer att störa honom, ingen kommer att ifrågasätta hans beslut.

Nu har Professor Eriksson bevisat sin storhet en gång för alla.

De kritiker som grymtat om att Svennis bara är en fotbollstränare med makalös tur har fått en del att tänka på efter Englands 1-1-möte med Holland i Amsterdam.

Han ställde upp med en ny taktik – som blev succé.

Han provade nya spelare – som gjorde succé.

Vad ska de engelska fotbollskrönikörerna skriva nu när Mr Eriksson har visat att han fattar det här spelet bättre än allihop tillsammans?

Svensken har varit närmast hånad de senaste dagarna för sitt beslut att prova nya spelare som Michael Ricketts, Wayne Bridge och Darius Vassell.

"Alla är ändå chanslösa på en VM-plats", har det hetat.

Varpå Svennis startade med alla tre debutanterna mot Holland på bortaplan - och alla var strålande.

Cole lär kvida av oro

Särskilt då Aston Villas vessla Darius Vassell, 22, den minst betrodde av allihop.

Han spelade som en fullfjädrad världsklassforward och gjorde Englands kvitteringsmål på en underbar cykelspark i andra halvlek.

Ingen av experterna har trott på Vassell. Men Svennis såg nåt stort i honom - och fick rätt.

Det blir inte lätt att peta bort den killen från VM-truppen. En sån som Andy Cole måste kvida av oro hemma i England. Kanske Ted Sheringham också.

- Angenäma problem...det är klart att Vassell är med i VM-bilden nu. Kanske de andra debutanterna också. Vi får se, det är långt till VM. Det är bra att ha några att välja mellan, log Svennis.

Han fick inte direkt några motfrågor på den punkten.

Darius Vassell stod i den mixade zonen efteråt, överöst av superlativer från ett engelskt mediauppbåd som knappt kände igen honom innan matchen.

Valde djup i stället för bredd

- Det känns fantastiskt, enormt...vår manager sa åt mig att spela som jag brukar, och det försökte jag. Nu måste jag väl erkänna att VM finns i bakhuvudet, sa Vassell till Sportbladet.

Och så var det det här med taktiken:

Det tog ett tag innan man förstod varför David Beckham så envist höll sig i mitten av banan och lämnade sin högerkant öppen. Men så småningom utkristalliserade sig ett klockrent 4-3-3-system med Beckham, Steven Gerrard (lysande) och Paul Scholes (ännu mer lysande) på mittfältet och Emile Heskey, Ricketts och Vassell däruppe.

Svennis valde bort det konservativa engelska sättet att spela, med attacker på flankerna och inlägg. Nu valde han djup i stället för bredd, och med framspelare som Beckham och Gerrard är det en lysande strategi. Han slipper därmed också problemet med naturlig vänsterbreddare.

- När jag tog det här jobbet kunde jag inte börja ändra och experimentera för mycket. Vi var mitt uppe i ett viktigt VM-kval. Men nu såg jag möjligheten att prova nåt annat, och det är bra att ha i bakfickan inför VM, sa Svennis.

Sverige får det tufft

Ingen kunde protestera mot det heller.

England var långa stunder bättre än Holland och tog, i mångas ögon, ett kliv upp på skalan över VM-favoriter. Svennis hade 18 VM-aktuella hemma och gjorde inte mindre än åtta byten under matchen i går - ändå var det hög kvalitet rakt igenom.

Sverige får det inte lätt i VM-premiären.

- Hörde att det blev 2-2 för svenskarna, sa Svennis bara minuterna efter slutsignalen. Uppenbarligen mycket nyfiken.

Plusligan

Peter Wennman