”Bjärred” borta - men Barcelona klarar sig säkert ändå - värre på sikt för landslaget

FOTBOLL

Förra tisdagen stod vi och talade framtid i solen på Iraklis Salonikis grekiskt vackert blåvita stadion, och Patrik Andersson sa:

–Vi har Deportivo på lördag, men det är i Champions League mot Roma på onsdag jag siktar på att vara med.

Så blir det nu inte för ”Bjärred”.

Barcelona klarar sig säkert ändå.

Värre då på sikt för svenska landslaget.

Det vänsterknä om vilket han då berättade att ”det börjat bildas muskelfibrer i sörjan”, höll för en timmes spel mot Grekland och skulle möjligen ha klarat hela inhoppet mot Deportivo La Coruna i lördags också om han inte sprungit ihop med en motståndare.

Nu är ledbandet så gott som av, operation väntar liksom åtta veckors återuppbyggnad, innan ”Bjärred” åter är aktuell för spel.

Segt virke i den grabben men man kan ju inte låta att börja göra paralleller med hur det såg ut inför EM för två år sen, eftersom även Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson just nu är konvalescenter.

Det är inte på långt när lika illa än som för två år sen men?

Barcelona favorit i grupp B

Patrik Anderssons Barcelona har vunnit sex matcher i Champions League den här säsongen, bara förlorat borta mot Bayer Leverkusen och spelat oavgjort mot Galatasaray i sista matchen före det två månader långa vinteruppehållet sedan 4–5 december.

Barcelona är min favorit att vinna Grupp B, trots att där finns ett lag som i italienska ligan nu spelat 20 matcher i rad utan förlust, Roma alltså. Förlorat har man inte gjort sedan ligans tredje omgång, 0–2 borta mot Piacenza.

I samma grupp finns också Liverpool med en Emile Heskey i form (fem mål på tre matcher), och det krävs naturligtvis en Pool-seger hemma på onsdag mot Galatasaray (utan knäskadade Sergen Yalcin) för att ChL-debutanten ska kunna vara med och utmana Barca/Roma.

Se upp för Boavista

Från Grupp A ser Manchester United och Bayern München ut att gå vidare, men jag vill varna för portugisiska Boavista.

Dels på grund av egen styrka: inte ett insläppt mål i ligan på de sex senaste matcherna, senast det hände var 7 januari mot Vitoria Setubal, 1-1.

Dels på grund av de problem som United och Bayern kommer att ställas inför.

United visade i höstas att man hade svårt att samtidigt hantera både Champions League och Premier League; den gången blev hemmaligan lidande.

Bayern har interna problem både med omotiverade spelare som Paulo Sergio, Stefan Effenberg och Ciriaco Sforza som nekats nya kontrakt och med ett lag ur form.

Sen mitten av december har Bayern spelat åtta matcher i Bundesliga, vunnit två, spelat tre oavgjorda, förlorat tre.

I morgon möts Boavista och Bayern München – i Portugal.

På elva hemmamatcher i ligan har Boavista bara släppt in två mål – på tolv bortamatcher i Bundesliga har Bayern släppt in 14. Siffror att tänka på om du tänkt spela på matchen:

Favoriter i fara

Idag handlar det om grupperna C och D. Om ett Arsenal utan Fredrik Ljungberg borta mot Bayer Leverkusen, om ett Porto med Fredrik Söderström borta mot Real Madrid.

Även här finns favoriter i fara, lag med problem.

Som Real Madrid som förlorat tre av sina fyra senaste i ligan, som bara vunnit en av de sex senaste – fast den vann man å andra sidan så det small om det, 7–0 mot Las Palmas, efter fem mål och en straffmiss av Fernando Morientes i ”den bästa matchen i hela min karriär”.

Ändå går det inte att föreställa sig att Real ska förlora hemma på Santiago Bernabéu: nio segrar och fyra oavgjorda där i ligan?

Arsenals grupp är den tätaste med alla fyra lagen på tre poäng efter varsin hemmavinst så här långt.

Skulle inte alls förvåna mej om alla fyra står på sex poäng nästa onsdag, sedan dagens två matcher (Bayer Leverkusen–Arsenal och Juventus–Deportivo) och nästa onsdags båda returmatcher samtliga slutat med hemmassegrar.

Arsenal är Premier Leagues bästa bortalag, obesegrat efter 14 bortamatcher – nio segrar, fem oavgjorda – men i Champions League vill det sig inte alls borta.

Fyra raka nederlag: Mallorca 0–1, Panathinaikos 0–1, Schalke 1–3 och Deportivo 0–2.

Förklara det den som kan!

Till sist: Juventus är mitt formlag just nu (nya serieledare sen i söndags, åtta segrar och tre oavgjorda på senaste elva matcherna i Liga A).

Finalen går på Hampden Park i Glasgow 15 maj.

Grupperna