Bjärred borta i två månader

Skadan värre än befarat: Känns fruktansvärt tungt

FOTBOLL

Barcelona-proffset Patrik Andersson riskerar att missa VM.

Ett inre ledband i det vänstra knät är helt av.

I dag opereras landslagskaptenen i Spanien.

– Det känns fruktansvärt tungt, men sån är fotbollen, säger ”Bjärred”.

Foto: Ulf Höjer
Opereras i dag De första rapporterna om Patrik Anderssons skada var positiva men i går kom chockbeskedet: Han tvingas opereras i dag och är borta i två månader. ”Men jag är inte orolig för VM”, säger svensken.

Han hade precis kämpat sig tillbaka efter sin svåra nackskada och även fått klartecken att det sargade vänsterknät höll för spel.

Då small det igen, i samma vänsterknä.

Efter att ha blivit inbytt i den 60:e minuten kolliderade Andersson bara tio minuter senare med Deportivo La Corunas anfallare Tristán i mötet på Nou Camp i lördagskväll – och blev liggandes plågad av smärtor. I går eftermiddag visade en datortomografi-undersökning att ”Bjärred” fullföljde matchen med ett avslitet inre ledband.

”Blödning i låret och svullet knä”

På morgonen hade världsbacken försökt att träna.

– Knät var svullet och blödningen i låret hade inte gått ned, men jag ville få svart på vitt om det höll för spel eller inte. Fast redan efter en 40 minuter var jag tvungen att kliva av.

När den stjärnspäckade truppen i går kväll reste till staden El Montanya ungefär 30 kilometer utanför Barcelona för att förbereda sig inför Champions League-omstarten mot Roma i morgon tvingades Andersson att stanna hemma.

I dag klockan 13 kommer klubbläkaren Joseph Borrell övervaka knäoperationen.

– Jag hade två alternativ. Antingen att gipsa knät och låta det självläka, eller att operera. Jag hade tjänat två veckor i tid på en gipsning, men då finns risken att skadan slås upp igen. Så det var ett ganska givet beslut.

Hur länge blir du borta?

– Först kommer jag att ha gips i tre veckor, sedan kan man börja med lättare löpning. Läkarna tror att jag kan vara tillgänglig för spel två månader efter operationen.

”Det har varit så mycket problem”

Andersson försöker att hålla humöret uppe – men skadan kom mycket olyckligt.

– Det har varit så mycket problem på sista tiden. Först nacken, sedan knät, och så knät igen. Jag är här för att spela, för att spela stora matcher, för att försöka ge klubben framgång. Jag ville verkligen vara tillbaka på allvar nu mot Roma.

1990 tvingades Andersson att operera ett uttänjt ledband i den högra foten.

– Jag har varit förskonad från allvarliga skador tidigare och försöker att se optimistiskt på framtiden. Direkt efter operationen blir det säkert vila, men sedan kommer jag att försöka komma i gång med rehabiliteringsträning på en gång.

Du riskerar att missa två månader – och kanske till och med VM?

– Jag tänker verkligen inte stressa fram en comeback, smärtan måste vara helt borta den här gången...men det är långt till juni. Blir jag bara återställd finns det gott om tid att hinna ifatt fysiskt. Jag är inte orolig för att VM ska vara i fara.

Så här kommer Andersson att opereras i dag

Anders Burström