Det dröjde tre veckor – sen fick Nigerias kapten gå...

FOTBOLL

– Jag kan få sparken i övermorgon, sa Nigerias förbundskapten till Sportbladet.

Fel. Det dröjde drygt tre veckor.

Festus Onigbinde tar över och föryngrar landslaget inför VM.

I en längre intervju med Sportbladet under afrikanska mästerskapen berättade Nigerias förre förbundskapten Shaibu Amodu om de hårda arbetsvillkoren.

Han hade redan tvingats lämna landslaget två gånger tidigare. I går blev det en tredje. Tillsammans med övriga landslagsstaben fick Amodu sparken av idrottsministern Ishaya Mark Aku, efter Nigerias insats i afrikanska mästerskapen som bara gav en tredjeplats.

Samtidigt utsåg idrottsminister Aku ännu en före detta förbundskapten till ny förbundskapten.

Festus Onigbinde ledde Nigerias landslag framgångsrikt i mitten av 1980-talet. Och han har kritiserat bristen på föryngring i fotbollslandslaget.

– Det finns inte utrymme för någon sentimentalitet i laguttagningen inför VM. Allt för många av våra nyckelspelare är inte ordinarie i sina klubblag, sa Onigbinde i en intervju nyligen.

Räkna därför med ett annorlunda Nigeria när de spelar mot Sverige i VM 7 juni. Spelare som Sunday Oliseh och Finidi George kan vara petade.

– Det är svårt att säga om det här är bra eller dåliga nyheter. Men det här ökar behovet av att se dem spela ytterligare. Vi måste kanske börja om, säger svenska landslagets Nigeriaspion Thomas Lyth.

Michael Wagner