La Manga - svensk fotbolls heta paradis

Det är här drömmarna och oron i klubbarna föds

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
Halmstad njuter Halmstads spelare hinner inte bara med att spela matcher och träna - en och annan timme i den spanska solen finns det också tid för. I La Manga lyser den nästan jämt.
FOTBOLL

LA MANGA

Hör att det är snöstorm hemma.

Själv har jag 25 grader varmt och kan inte hitta ett moln hur jag än letar.

Klart att det är här svenska fotbollslag ska vara.

Det fanns en tid när man satte likhetstecken mellan träningsläger på våren och rejäl fylla för gemenskapens skull. Eskapaderna svetsade samman spelarna till en homogen trupp. Träna kunde man göra på hemmaplan lite närmare seriestarten.

Nuförtiden gäller det resonemanget bara för engelska proffs.

I La Manga betalar en allsvensk klubb runt 300 000 kronor efter subventionering med 100 000 kronor från Svenska fotbollförbundet för två veckors träningsläger med fem matcher mot kvalificerat motstånd.

- Man kan hitta billigare men inte bättre alternativ. Det finns inga bättre planer, vi bor bra, det är bra väder. Socialt kan det vara lite tråkigt för killarna men å andra sidan är dom här enbart för att träna. På andra ställen kan det finnas för många frestelser, säger Anders Linderoth.

För många matcher

Han har varit här i fyra år, totalt nio veckor, som tränare för norska Stabaek. Nu blir det två veckor med Hammarby. Han ser ett problem i att det blir för många matcher och för få tillfällen till träning. Ett resonemang som förmodligen alla tränare håller med om, men samtidigt växer fansens intresse för vilka som spelar i deras lag och framförallt hur de spelar. Även om det är långt till seriestarten är det här som de första svaren ges inför den nya säsongen.

Det är i La Manga man kan se nya spelare första gången på vettigt underlag i riktiga matchsituationer. Här testas de unga lovande. Här föds oro såväl som förväntan.

Den här veckan har man sett Helsingborg som ett krislag på måndagen och en guldfavorit på onsdagen.

En förändring som bevisar nye tränaren Sören Cratz tes att fotboll i dag till en allt större del handlar om inställning.

Vi har sett att AIK inte har bredd nog att stå pall för så många skador som sargat truppen på försäsongen.

Samtidigt har vi sett ett lika sargat Örgryte som i stora delar av sina matcher spelat oerhört bra med unga orutinerade spelare. Mycket tack vare Markus Johannessons enorma mittfältsspel.

Vi har sett att Sharbel Touma kommer att bli en tillgång för Halmstad och att Jonas Thern förmodligen har gjort ett fynd i Magnus Andersson som han vill ha med sig från Värnamo.

Pablo Pinones-Arces volleyklackdribbling som grundlurade en motståndare i straffområdet glömmer man inte.

Anders Linderoth ser en anfallare i talangen som Bajen tidigare försökt göra till mittfältare och han ser förmodligen rätt.

Fotbollssäongen blir bara längre och längre. Därför är det inte orealistiskt att tro att La Manga- turneringen kommer att förändras till att ännu tydligare bli en tävlingsturnering.

Vill ha tv-sändningar

Svensk elitfotboll, SEF, förhandlar om en förlängning av det kontrakt med de norsk/brittiska ägarna av anläggningen som nu går ut. SEF vill att matcherna ska tv-sändas. Antingen som betala per titt som com hems sändningar eller om någon kanal vill köpa rätten att sända allt.

Tanken är inte orealistisk. La Manga har satt sig i de fotbollsintresserades medvetande och många vill se sina lag spela matcher vid den här tiden då tyvärr svenska klubbar oftast är utslagna ur europacuperna.

Frågan blir bara om klubbarna i så fall måste ha ett ännu tidigare träningsläger för att vara i form till La Manga?

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM