Rekordjakten

15 förlustfria matcher i Champions League - Uniteds svit hotas

FOTBOLL

Bayern Münchens jakt på tio raka ligasegrar fick ett snöpligt slut i november.

Nu jagar klubben ett nytt rekord - Manchester Uniteds 18 raka matcher utan förlust i Champions League.

Foto: AP
LAGKAPTEN STEFAN EFFENBERG T yska storlaget Bayern München har gått knackigt i ligan den här säsongen. Men i Champions League har laget gått fram som en pansarvagn och har nu Uniteds förlustfria svit på 18 matcher i sikte.

Inför kvällens möte med Boavista stoltserar Bayern München med 15 förlustfria matcher.

Senaste nederlaget kom mot Lyon, 6 mars 2001. Sedan dess har laget mött storheter som Manchester United, Real Madrid, Arsenal och Valencia med förlustnollan intakt.

Rekordet kan vara tangerat

19 mars. Men då krävs poäng

mot Boavista, Manchester United och Nantes i kommande Champions League omgångar.

Tangerat rekord

Ett rekord i Champions League skulle vara ett guldkantat plåster på såren för rekordmissen i tyska Bundesliga förra året. Minst oavgjort mot Werder Bremen och Mönchengladbachs rekord från 80-talet på tio raka segrar var inom räckhåll. Men matchen slutade 0-1 och Bayern München stannade på nio.

- Det känns en aning bittert, sa Stefan Effenberg då.

Och knappast blev han muntrare när klubben till slut tangerade ett rekord. 1-5 mot Schalke 26 januari i år betydde sju raka matcher utan seger - senast det hände var 1969.

Ojämn standard

Bayern München visade förra året att laget tillhör de bästa i världen. Men segrarna i ligan och Champions League har följts upp av en bayersk berg- och dalbana. För tillfället ligger laget femma i Bundesliga, fem poäng efter ledande Leverkusen. En placering som delvis kan (bort)förklaras av skador på nyckelspelare som Mehmet Scholl, Stefan Effenberg och Jens Jeremies. Å andra sidan säger klubbdirektören Franz Beckenbauer:

- Vi kanske spelar den attraktivaste fotbollen när våra tyska spelare är skadade och vi använder alla från Brasilien, Paraguay och Peru. Man måste beundra deras artistiska uppträdanden.

Artister eller inte, om Bayern München vill upprepa fjolårets succésäsong krävs resultat. Och det genast. 6-0 segern mot Energie Cottbus i lördags vittnar om att storformen är på väg.

I Champions League ligger vägen mot rekordet öppen.

I vägen står Boavista, Manchester United och Nantes.

Bayerns väg mot rekordet

Jacob Andersson